Синдикалисти: Учителите в Автото са подложени на чиновническо безхаберие
Синдикалисти: Учителите в Автото са подложени на чиновническо безхаберие / снимка: Фейсбук

Учителската колегия и завършващите 12-и клас (вечерна форма) в Професионалната гимназия по машиностроене и транспорт (ПГМТ) са подложени на поредна порция чиновническо безхаберие. Това заявяват от Регионалния съюз на КТ „Подкрепа".

Конкретният повод е електронно писмо от синдикалната структура на „Подкрепа" в Автото. В него учителите описват ситуация от 7,40 часа тази сутрин. Директорът на училището Стелияна Маркова устно уведомила учителите, че при проверка на личните дела на завършващите 12-и клас (вечерна форма) има разминаване между настоящия учебен план и този по който те са обучавани през изминалите четири учебни години. Това води до несъответствие по много учебни предмети и се налага днес от 10,30 часа да бъдат проведени спешно седем приравнителни изпити, за да бъдат допуснати учениците до държавни зрелостни изпити.

Разпореждане не е било съпроводено с писмена заповед на директора до 12 часа. През това време зрелостниците чакали в двора на училището казуса им да бъде компетентно разрешен.

Във връзка с конкретната ситуация представителите на синдиката в гимназията отправят 5 въпроса:

1. Формално ли РИО - Варна утвърждава образец 1 за учебните 2010/2011 ; 2011/2012; 2012/2013; 2013/2014 години или отново отговорността ще бъде прехвърлена на учителите?
2. През четиригодишния период на тяхното обучение не са ли констатирали разминаването в учебния план при провежданите ежегодни проверки от РИО - Варна. Формално ли са извършвани те?
3. Цялостната проверка на РИО - Варна в периода 12.2013 - 01.2014г. не установи ли това драстично нарушение?
4. Желанието за бързо ликвидиране на ПГМТ не е ли с цел да се прикрие обвързаност на бившето ръководство на училището и отговарящите за професионалното образование експерти в РИО - Варна?
5. Кой ще понесе отговорността за съдбата на завършващите(или незавършващите) вечерна форма ученици?

От Регионалния съюз на КТ „Подкрепа" изразяват сериозно притеснение от „желанието за бързо ликвидиране на професионалната гимназия". Според синдиката става въпрос за опит да се прикрие обвързаност на бившето ръководство на училището и отговарящите за професионалното образование експерти в Регионалния инспекторат по образование.