/ Gulliver/Getty Images
Златната Симона Дянкова - капитан на българския ансамбъла по художествена гимнастика, който за първи път спечели олимпийската титла в Токио 2020, Весела Димитрова- старши треньор на отбора, и Филипа Филипова – личен треньор на Симона Дянкова ще бъдат удостоени с най-високото отличие- Почетен гражданин на Варна.

Предложението е на кмета на града Иван Портних, придружено от подкрепително писмо от спортната общественост в града, беше прието с пълно единодушие на сесия на Общинския съвет.

В очакване на златните ни момичета от Ансамбъла по художествена гимнастика (ВИДЕО)

Още трима души ще бъдат удостоени със званието „почетен гражданин“. Това са началникът на ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“ флотилен адмирал Боян Медникаров – за приноса му в развитието на българското военноморско и морско образование, художникът Георги Лечев – за постиженията в изобразителното изкуство и безспорни заслуги за развитието на художествените процеси на национално и местно ниво,  и корабният механик Едуард Тавитян, който през октомври 2019 г. се хвърля в ледените води на Атлантическия океан, за да спаси паднал зад борда на ферибот пътник.

Общинските съветници одобриха и носителите на почетни знаци. С почетен знак „За заслуги към Варна” – златен, ще бъде удостоен Драматичният театър „Стоян Бъчваров“ за утвърждаването му като водеща културна институция във Варна и повод 100-годишния му юбилей. Предложението също е направено от кмета на Варна Иван Портних. Същото отличие ще получи и Детският фолклорен ансамбъл „Българче“ към Общинския детски комплекс, който над 60 години дава поле на изява на бъдещи таланти в музикалното и танцово изкуство.

Със златни почетни знаци ще бъдат отличени и четири личности. Един от тях е режисьорът Костадин Бандутов със значим принос към културата на Варна и на страната. За заслугите му към развитието на българското ветроходство същото отличие ще получи и кап. Тома Томов, първият капитан на ветрохода „Калиакра“ и председател на фондация „Кор Кароли“. Златен почетен знак „За заслуги към Варна” ще бъде връчен на Борис Калинков – създател на поредицата „Векове, пощи и традиции“ с повече от 20 издания, представящи историята на туризма във Варна. Музикалният педагог, диригент, общественик и спортист Костадин Вягов също ще бъде удостоен със златното отличие. С почетен знак „За заслуги към Варна“ – сребърен ще получи Пеню Златев за блестящата му спортна кариера, донесла признание за хандбала във Варна.

Почетен знак на кмета с лента ще получат Веселка Радева от Морската астрономическа обсерватория и Планетариум на Морското училище във Варна и Ани Фукита, възпитаник на Четвърта езикова гимназия "Фр. Ж. Кюри" за откриването на астероида с номер 510466 и именуването му на град Варна.

По традиция почетните звания и знаци ще бъдат връчени на тържествена церемония на празника на Варна 15-ти август, в 20 ч. в Летния театър.
 
община Варна