„Не мога да кажа дали е крадено", каза инж. Ангелов
Въпреки че настилката на магистрала „Хемус” се оказа 10 см по-малко от това, което е в проектната документация, пътят в никакъв случай не е опасен. Това увери инж. Венцислав Ангелов, председател на УС на АПИ.

„В никакъв случай не можем да кажем, че имаме лош път. Като конструкция времево намаляваме експлоатационния период на този участък. Но този участък в никакъв случай не можем да кажем, че е опасен”, каза инж. Ангелов.

По думите му взетите проби ще дадат яснота какво трябва да се направи за основен ремонт.  

„По наши данни към момента на основен ремонт подлежат 100 км., които държавата трябва да осигури в близкия период от около 1-2 години в размер на 500 млн. лв.”, обясни още инж. Ангелов. „Факт е, че има по-малки дебелини от общия размер на пътната конструкция", допълни той. 

Не мога да кажа дали е крадено. Мога да кажа, че част от тези слоеве не са като показатели като в проектна документация”, каза инж. Ангелов пред NOVA.

Ограничават движението в тунел „Витиня“

Относно магистрала „Марица” първоначалните данни сочат, че асфалтовите слоеве са в нормите. Има проблем с пътната конструкция, там където е „леглото” на асфалтовата настилка.

„Към решението на НС, с което трябваше да се разплатят старите обекти, които текат гаранционни срокове, АПИ направи разплащане в размер на 50% от тази сума, която е около 275 милиона. Към момента няма да разплащаме останалата сума на обекти, които са за основен ремонт, а са направени като текущ ремонт и поддържане. Държавата няма да разплати незаконни обекти и основни ремонти по републиканската пътна мрежа”, каза инж. Ангелов.

Той увери, че не са спрени никакви дейности по строежите на „Хемус”. Продължава и строителството на Видин-Ботевград, на магистрала „Европа”, както и на магистрала „Струма”. „Полагаме всички сили и средства да станат тези обекти по най-бързия начин”, каза инж. Ангелов.

Пуснаха движението в тунел „Витиня“ на АМ „Хемус“ (СНИМКИ)

Относно тунелите в страната, той е категоричен, че са безопасни.

Възложено е на пътно поддържащите фирми да се измият, почистят, имат одобрено задание, работят ги в спешен порядък. Тунелите не са 1-2. А на този на Мало Бучино още вчерашният ден започна почистване”, каза шефът на АПИ.

За връщането на пари за винетки, при над 3 глоби, ще са необходими 5 милиона лева. Хората мога да подадат заявления на сайта на БГтол, каза още той.

За Кресненското дефиле, инж. Ангелов каза, че в момента се работи по голямо свлачище преди тунел „Железница”. Очаква едната лента в самия тунел да бъде пусната до средата на годината.