Министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков обяви, че в петък в Народното събрание е внесен текст за изменение на Закона да устройство на територията. Той допълни, че в него са предложили вариант, в който да бъде обявено за търпимо, извършено незаконно строителство, включително и строителството на лотове четири и пет на автомагистрала (АМ) „Хемус“, за да може изграждането ѝ да продължи.

След новите разкрития за строежа на АМ „Хемус“: Повдигат още обвинения

По време на парламентарния контрол министърът отговори на въпрос на депутата Настимир Ананиев от „Продължаваме промяната“. 

Министър Иван Шишков каза, че промяната в закона се налага, защото е констатиран незаконен строеж в тези лотове, а продължаването на строителството следва да се случи по законов ред.

Рашков: За мен Gemcorp не е проблем. Проблем е АМ „Хемус”

„Това, което сме предложили, не касае само четвърти и пети лот на магистрала „Хемус“, независимо, че те са най-емблематични. Предложили сме и възможност за гаранции за това строителство, което ще бъде обследвано и ще бъде констатирано, че отговаря на нормите и може да бъде обявено за търпимо“, обяви Иван Шишков. Според него така държавата ще може да има гаранции, а гаранциите са изключително важно нещо, когато има строителство.

БТА