Седесари искат изключване на Янко Станев, делегати от „Максуда“ го избрали за лидер
Седесари искат изключване на Янко Станев, делегати от „Максуда“ го избрали за лидер / Dariknews.bg

Симпатизанти на СДС Варна настояват пред Националния изпълнителен съвет (НИС) на партията за повторно изключване на Янко Станев. 10 години след първото отстраняване членството му беше възобновено и миналия месец той беше избран за председател на градската структура. След разразилия се скандал обаче подаде оставка, а централното ръководство насрочи нова отчетно-изборна конференция през април. Според недоволните седесари от Инициативна група за спасяване на СДС Варна резултатът от нея е предрешен, тъй като в момента обкръжението на Станев управлява градската структура. В нова декларация до НИС те настояват в 7-дневен срок февруарската конференция да бъде отменена, а старото ръководство – възстановено.

„Изборът на Станев е класически преврат. Половината делегати на конференцията са били от „Максуда“, където е изборният му контингент. Не можем да приемем факта такъв човек да е лице на най-старата демократична организация във Варна.  Той е изключен от СДС заради кражба, а после заради кражба беше изключен и от ДПС. Янко Станев е най-добрият ученик на патрона му Ахмед Доган по отношение обръчите от фирми. Настояваме за отчетно-изборна  конференция на седесари, а не на „Максуда“ и махалите във „Владиславово“ и „Аспарухово“, заяви един от основателите на СДС Варна Красимир Ангелов. Той отхвърли възможния вариант за председател на градската организация да бъде избран братът на Янко Станев Валентин.

„Претенциите на кликата около Янко Станев, че СДС не работи добре в последно време, са верни. Но това не означава, че ние по някакъв начин ще се съгласим на каквато и да е колаборация със Станев и кликата му. Около него има група, мигрирали от СДС в ДПС и върнали се пак в СДС. Това са хора, които са с Янко, само заради келепира. Янко е най-яркият представител на съвременната байганьовщина“, каза още Ангелов.

Бившият общински съветник на СДС Юлиян Гендов смята, че оставането на Янко Станев в партията ще попречи на Реформаторския блок да се яви с обща листа на местните избори във Варна.

„Връщането на Янко Станев в СДС е все едно Сюлейман паша да бъде назначен служебно за губернатор на Източна Румелия след Освобождението. Той е най-повратливият човек в политическия живот на Варна, който 25 години успява да съчетае личното си присъствие в политиката по всякакви възможни начини с присъствието си  в Общинския съвет, в бизнеса на Варна, с манипулиране на бюджета на града. НИС на СДС е заето с икономиката, но е добре да хвърлят и един поглед извън нея, защото това е политически проблем, който ще доведе до липсата на Реформаторския блок във Варна. ДСБ едва ли ще си плюят на физиономията и ще работят с Янко Станев“, коментира Гендов. Той допълни, че не е оптимист исканията им да бъдат удовлетворени от централното ръководство.

Според бившия кмет на Варна Христо Кирчев е недопустимо председателят на СДС Божидар Лукарски, който е юрист, да си затваря очите пред нарушенията на партийния устав при провеждането на февруарската конференция.