Изборът на Янко Станев за председател на СДС-Варна не бил касиран, той сам подал оставка (обновена)
Изборът на Янко Станев за председател на СДС-Варна не бил касиран, той сам подал оставка (обновена) / снимка: Dariknews.bg, Варна, архив

Янко Станев е подал сам оставка, стана ясно след информацията, че изборът му е касиран. До това решение се е стигнало заради сложната по устав процедура в случай на касиране.

Станев остава председател в оставка до провеждането на нова конференция след два месеца.

По информация на Дарик Янко Станев ще организира изборите за нов председател на местната организация, като от ръководството на СДС увериха, че процедурата ще бъде пряко наблюдавана от Националния изпълнителен съвет и зам.-главния секретар на формацията и депутат Борислав Миланов.

По-рано днес източници на Дарик от СДС съобщиха, че изборът на Янко Станев за председател на СДС-Варна е отменен и до два месеца местната организация ще проведе нови избори. Решиението е взето на заседание оперативното ръководство на СДС във Велико Търново. Същите източници опровергаха сами информацията за касиране на избора няколко часа по-късно.

Янко Станев стана председател на СДС във Варна

Източник от ръководството на СДС съобщи пред Дарик, че Станев няма да се кандидатира отново за поста.

Преди десет години Станев беше изключен от СДС заради финансови злоупотреби и след това оглави градската огранизация на ДПС във Варна. Според различни медийни публикации той има сериозно влияние върху ромските махали в региона.

Срещу избора на Станев се обявиха както местни седесари, така и лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Янко Станев беше избран по предложение на Антон Чанев на конференция на СДС, срещу която възроптаха членове на партията във Варна.

Бившият председател на СДС-Варна и кмет на морския град Христо Кирчев заплаши, че ще прекрати членството си, а симпатизантите на ДСБ обявиха пред Дарик, че са изненадани и притеснени от избора на Янко Станев за градски лидер на СДС.