С петиция група варненци искат оставка и извинение от кмета
С петиция група варненци искат оставка и извинение от кмета / Sofia photo agency

Кметът да си подаде оставката, както и да се извини публично на съгражданите си. Това се заявява в онлайн петиция, озаглавена „Протестиращите варненци искат оставката на кмета Йорданов". Петицията е стартирала през юли миналата година покрай протестите за Морската градина. Дотук са я подкрепили 472 души, близо 400 от които са се записали като варненци.

Гневът на подписалите искането е заради демонстрираното поведение на градоначалника по повод проблемите на приморския парк. Според автора на петицията, подписал се като „Искам Морската", кметът нагло си е приписал заслуги, които не са негови. Като например, че спасяването на градината е повод на негова дългогодишна политика.

Ние, гражданите на Варна, сме разгневени и не можем повече да търпим произвола, двуличието и наглостта, с която кметувате. Вашите действия, думи и позиция ни обиждат дълбоко и ние смятаме, че на това трябва да се сложи край. Като ваши работодатели ние ще приемем, че сте изчерпали възможностите си да продължавате да бъдете градски кмет и да изпълнявате задълженията, които сме ви делегирали и за които сте избран. Поради което искаме, ако имате достойнството за това, да си подадете оставката, както и да се извините публично на варненци", се отбелязва в колективното искане.

С Морската градина са свързани още няколко искания в онлайн платформа за петиции. В челната петица на най-популярните искания в спедциализирания сайт е „Открито писмо до премиера Борисов за Морската градина на Варна". Молбата е подписана от 5 268 души. Според тях Бойко Борисов трябва да се намеси, за да се върне статута на публична държавна собственост за цялата територия на приморския парк - от вълнолома до "Почивка". Всички легитимни реституционни претенции за парцели на територията на парка да бъдат третирани според закона, според който собствениците на имоти, подлежащи на реституция в територии с променено предназначение или в паркови зони, да бъдат компенсирани с други имоти със сравнимо качество, настоява авторът, подписал се като Огнян Минчев.

Спрете застрояването на Морската градина във Варна!" и „Да спасим Морската градина!" са озаглавени други две петиции, като под втората, с искане да се забрани достъпа на коли и строенето в парка, са се подписали 7 573 души.

Варна има сериозно присъствие в онлайн платформата за петиции, като жителите на морската столица търсят подкрепа за много от актуалните проблеми в града. 876 души се обявяват „Против наредбата на Община Варна за домашни и бездомни животни". „Забрана на строежи в историческия център на град Варна" събира подкрепата на други 494 жители на морската столица. Варненци настояват още за възстановяване на минералните тръби около града, както и за слагане на „легнал полицай" на ул."Злетово" в кв. „Аспарухово".

Сред 20-те на-популярни петиции фигурира още една варненска. Тя е посветена на сградата на Математическата гимназия „Д-р Петър Берон", като подписката е за запазване статуквото на МГ. 2298 се обявяват с подпис срещу противопоставянето на децата в двете училища, между близки семейства и на „хората от квартала" с другите граждани.

Най-популярната онлайн петиция е срещу връщането на цигарения дим в заведенията. По нея са се подписали близо 23 хиляди души. Сред исканията на българите са теми, които в последно време бяха широко дискутирани. Като например искането за „Съд за участниците в линча над Октай Енимехмедов",  „Справедливост за Йордан Опиц" и спиране на финансовата подкрепа за „Пайнер".

В национален мащаб колективни искания има против винетките по българските пътища, връщане на задължителната казарма, а отскоро и срещу монопола на електроразпределителното дружество EVN. Петиция, явно насочена към държавната власт, гласи: „Задължете циганите да плащат всичко както ние!".

Сред предложенията са референдум за намаляване броя на депутатите от 240 на 46 с промяна в Конституцията, като депутат да може да бъде сменян по всяко време с местен референдум и избор в региона, от който е избран. „Доган вън от българския парламент", се настоява в друга петиция. Апел има и против харченето на пари за нови автомобили за депутатите.

Сред петициите има и такива със законодателни предложения. Молбата е за създаване на закон за премахване на бездомните кучета от улиците, за забрана продажбата на българска земя на чужденци, както и закон за тежеста в раниците на учениците.

Петиции има в подкрепа на Стилиян Петров и за връщане на Бербатов в националния по футбол. По-смелите колективни искания са за декриминализация на марихуаната и за легализирането на гей браковете в България.

Нека хората спрат да ядът октоподите, те са умни животни". Така е озаглавена петиция, авторът на която заявява: „Калмарите са далеч по тъпи и грозни. Яжте тях и спасете умните и красиви октоподи". Петицията "Аз съм Джаксън, не "Джако" пък настоява всички журналисти да подхождат с респект към твореца и човека Майкъл Джаксън.

Наред със сериозните апели и отчаяни призиви, има и такива, които явно са направени по-скоро за забавление. Такава е петицията към президента с искане за по-топло време. „С настоящата петиция, ние, народа на Република България настояваме да бъде направено всичко по силите ви като Президент за да се затопли трайно климата в България. Писна ни от студено време и не искаме повече да студуваме", отбелязва авторът, вероятно зиморничав зевзек.

Искаме 100 лева" е името на петиция, авторът на която открито заявява: „Искаме поне 100 лева , не ми се обясняват подробности , просто искаме - толкова ли е сложно да ни дадете - и без това не са обезпечени със злато, тъй че веднага пускайте печатницата че ни трябват пари:)".