Ръководството на УМБАЛ „Св. Марина”: Ще подновим кореспонденцията с Европа по случая с бременната жена в кома
Ръководството на УМБАЛ „Св. Марина”: Ще подновим кореспонденцията с Европа по случая с бременната жена в кома / Дарик Варна, архив

Има реална опасност бременната жена в кома да получи трети кръвоизлив, съобщи  доц. Силва Андонова, началник на Втора неврохиргична клиника към УМБАЛ „Св. Марина”. Тя потърси редакцията на Дарик, за да внесе някои уточнения по случая със Станислава Христова, която лежи в реанимация след два прекарани инсулта в рамките на 20 дни.
Дословно цитираме думите на доц. Андонова:

„Касае се за 27-годишна жена, в 19-та гестационна седмица, с диагноза „субарахноидална хеморагия на базата на каротидоофталмична аневризма вляво, интрапаренхимен хематом”. Постъпила е в УМБАЛ „Св. Марина” на 10 април, 2012 г. Проведени са всички необходими изследвания, започнато е своевременно адекватно лечение, което продължава и в момента. Лечението е водено от интердисциплинарен екип от водещи специалисти – невролози, неврохирурзи, интервенционални рентгенолози, реаниматори и акушер-гинеколози. На фона на провежданото лечение, на 29 април пациентката получава рецидив – повторен кръвоизлив. В момента състоянието й е критично и вероятността от трети, фатален кръвоизлив е реална. Отворена неврохирургична интервенция би била операция на отчаянието и високорискова за майката и плода.

В страната липсва стандарт за ендоваскуларно лечение на мозъчни аневризми, което е алтернатива на отворените операции. В Университетска болница Варна няма обучени специалисти, както и необходимите скъпоструващи консумативи за провеждане на такова лечение. Ръководството на болницата е потърсило съдействие за конкретния случай от водещи специалисти в Европа, но докато получи отговор от тях, е настъпил вторият инцидент. Това налага подновяване на кореспонденцията и преоценка на ситуацията.

Болницата ще направи всичко възможно, според правилата на добрата практика, както и ще подава своевременно информация да МЗ, НЗОК и средствата за масова информация.”