Ръчичката „сложил ръка” на паметника на Почивка
Ръчичката „сложил ръка” на паметника на Почивка / Дарик Варна

Голяма дърводелска работилница е окупирала част от Паметника на българо-съветската дружба, алармира областният управител Данчо Симеонов. По думите му на първата стълбищна площадка, която се води съоръжение за спасяване, без разрешение се е настанила фирма „Джако”. Тя е собственост на Благомира Здравкова Александрова, дъщеря на бизнесмена Здравко Александров с прякор Ръчичката.

Губернаторът обясни, че става дума за държавен имот, част от който е на „Гражданска защита”, защото се води скривалище. Този имот е ползван неправомерно 14 години, допълни Симеонов.

Областната управа започна проверки на съоръжението, след като пое в свои ръце бъдещето на монумента. Преди месец Данчо Симеонов инициира допитване до варненци за идеи как би изглеждало мястото и за каква цел може да се използва.

Предложенията досега са много разнообразни. Някои варненци искат мегасъоръжението да стане мавзолей, други – църква, трети пък – артцентър.

Символът на българо-съветската дружба е най-големият паметник във Варна. Намира се на 110 метра надморска височина на могилата Турна тепе. Построеният в средата на 70-те години монумент е висок 23 и широк 48 метра. При изграждането му са излети 10 000 тона бетон, а в мегаструктурата са вградени 1000 тона арматурно желязо.