Родители скочиха срещу училищната оптимизация, съветниците я отложиха
Родители скочиха срещу училищната оптимизация, съветниците я отложиха / netinfo
Въпросът с оптимизацията на училищата в общината отпадна от дневния ред на днешното заседание на местния парламент. “Против” предложението на Ивайло Митковски от коалицията СДС-ДСБ решението да бъде взето на следващата общинска сесия гласуваха само трима съветници.

Така бе отложено сливането на ОУ "Проф. Марин Дринов" и ОУ "Алеко Константинов" в I-во ОУ. Няма да бъдат обединени и ОУ "Никола Вапцаров" и ОУ "Софроний Врачански" във II-ро ОУ. Отлага се и решението за вливане на Вечерна гимназия "Добри Войников" в СОУ "Димчо Дебелянов". Засега няма да сливат и гимназия "Николай Лилиев" в СОУ "Неофит Бозвели". '

Отложено бе преместването на Първа езикова гимназия в сградата на гимназия “Николай Лилиев” в Цветния квартал, както и закриването на ОУ "Климент Охридски" в с. Константиново, което по предложение на кмета Кирил Йорданов трябваше да се преобразува в начално.

Зала “Пленарна” бе окупирана от стотина родители и ученици, които протестираха срещу сливането на училища. В залата бяха опънати плакати “Не си даваме училището” и “Прибързана оптимизация = ликвидация”, видя репортер на Дарик.

Решението на местния парламент за отлагане на оптимизацията бе прието с бурни аплодисменти от протестиращите, като в залата се чу дори камбанен звън.

Общинският детски комплекс и планетариумът “Николай Коперник” преминават на финансиране към Общината. От държавна на общинска издръжка да са и Помощно училище “Братя Миладинови”, Оздравително училище “Д-р Н. Димитров” и Логопедичният център, решиха съветниците.

По време на днешното заседание местният парламент реши да промени статута на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия “Васил Левски” и Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване “Николай Хайтов” - от държавни в общински училища.