Римските терми се рушат, Дянков готов да даде милиони
Римските терми се рушат, Дянков готов да даде милиони / снимки: Археологически музей-Варна Дарик Варна

Състоянието на Римските терми във Варна е тревожно. Падат сводове, рушат се тухлите и мазилките. За това алармира директорът на Варненския археологически музей проф.Валентин Плетньов по време на дискусия за туристическия проект „Виа Понтика II".

С минимални средства всяка година се прави реставрация на древните римски бани. Тази година за целта са изразходени 30 000 лева собствени средства на музея.
Според проекта за туристическия маршрут „Виа Понтика II", за спешна консервация и реставрация на обекта трябва да бъдат отпуснати 200 000 лева, отбеляза проф. Плетньов.

"С 200 000 лева няма да може да се направи нищо с Термите. С тези пари ще може да се направи само една лепенка върху тях", смята археологът проф. Николай Овчаров

„Термите са нещо, в което аз бих искал да инвестираме много стабилно. Само там да инвестираме няколко милиона още тази година. Въпросът е дали може да се направи достатъчно добър проект, така че да върви не само археологията, но и консервацията", заяви финансовият министър Симеон Дянков, който също взе участие в дискусията.

Римските терми са в предварителния списък на „Виа Понтика II", който ще обхване обекти на културния туризъм на север от нос Емине. В списъка преобладават крепостите - тази в Бяла, на Яйлата, Чиракман, нос Калиакра и „Кастрици" в „Евксиноград". В проекта попадат още древният Балчик и прабългарското селище в Дуранкулак, стана ясно по време на дискусията. По предложение на кмета на Аксаково Атанас Стоилов към предварителния списък на маршрута са добавени Побити камъни и крепостта Михлюз кале, обяви Славка Бозукова - главен редактор на в."Стандарт", които са инициатори на проекта.

10 милиона лева ще отпусне финансовото министерство тази година за разкопки и консервация по проекта „Виа Понтика" . Над 6 млн. лева ще са за обектите на юг, а около 4 милиона лева - за Северното Черноморие. Четирите милиона за забележителностите на север са предварително предложение, уточни министър Дянков. Той ще има и крайната дума за това кои обекти ще попаднат в окончателния списък на „Виа Понтика II".

Римските терми се рушат Дянков готов да даде милиони
netinfo

Специалисти: Списъкът е твърде дълъг

Твърде много обекти има в предварителния списък за „Виа Понтика II", както на юг, така и не север. Това мнение изрази проф. Николай Овчаров. Според него трябва да се погледне и към забележителности във вътрешността на региона, като не трябва да се забравя за крепостта „Овеч" и солниците край Провадия.

Притеснен от големия списък се оказа и Георги Щерев, председател на Съюза на хотелиерите в „Златни пясъци". Според него „може две неща да се направят, но да са от А до Я".

Бизнесът: Добре е да има тоалетни

Трябва да се помисли за обособяването на санитарни възли край културните забележителности, предложи Георги Щерев. Изказано бе мнение, че трябва да се помисли и за охраната.

Председателят на Съюза на екскурзоводите Атанас Атанасов предложи през юли и август движимите артефакти от „Кастрици" да бъдат излагани в Арехеологическия музей, заради невъзможността да се влезе в резиденция „Евксиноград" през отпускарските за властта месеци.

Лифт може да свърже Аксаково с Михлюз кале

Има вариант до крепостта Михлюз кале, която се намира на няколко километра северно от Аксаково, да се изгради лифт. Проектът за него е готов, дарен е от испански специалисти, а всички разрешителни са налице, разкри кметът на Аксаково Атанас Стоилов. Лифтът може да тръгва от последната спирка на автобус 409. Край средновековната крепост може да се изгради и лесопарк, подобен на този край Побити камъни.

Защо Северното Черноморие има нужда от свой исторически маршут?

През миналото лято в областите Варна и Добрич са отчетени около 4 милиона нощувки. 2,6 милиона са нощувките, отчетени във Варненско, по данни на Националната статистика. Отделно над 5,1 милиона нощувки са реализирали и курортите в региона. С най-голям дял е „Златни пясъци" (2,75 млн.), следван от „Албена" (близо 1,5 млн.) и „Светите Константин и Елена" (малко под милион нощувки за периода май-септември).