РДНСК: Постройките в дерето на Аспарухово са незаконни
РДНСК: Постройките в дерето на Аспарухово са незаконни / Dariknews.bg

Незаконни постройки, 40 сгради извън регулациониия план на „Аспарухово” и премостване на дерето над ул. „Моряшка”. Това е установила направената проверка на РДНСК Североизточен район, във връзка с бедствието в квартал „Аспарухово”. Проверките продължават, като за момента инспекторите на Дирекцията за национален и строителен контрол са препоръчали издаването на 40 констативни протокола.

Направена е проверка на 10 имота, разположени на двете улици дали най-много жертви от потопа – ул. „Горна студена” и ул. „Гривица”. Според регулационния план на квартала, територията между двете улици е предвидена за озеленяване. Тази част представлява естествения завършек на западното дере, наречено – западен охранителен канал.

За построените къщи в района няма издадени разрешения за строеж, като премахването им е в компетенцията на общината. Кметът на район „Аспарухово” Йордан Николов е издал заповед за премахването им.

От РДНСК припомнят, че неодобрения поради обжалване регулационен план на кв. „Аспарухово” от 1992 г. предвижда корекция на дерето по ул. „Гривица“ и прилежащата площ за озеленяване, но също няма цялостно решение за отводняване на западния охранителен канал.

Проверката на построените имоти на ул. „Св. Св. Кирил и Методий” и ул. „Моряшка” е показала, че около 40 поземлени имота, застроени с едноетажни и двуетажни къщи,  разположени по границата на дерето, попадат извън регулационния план на „Аспарухово”. Имотите са общинска собственост и се ползват от обезщетени лица заради строителството на язовир „Цонево” през 70-те години. За постройките няма издадени разрешителни за строеж. Предстои съставяне на констативни протоколи и изпращането им до Община Варна за предприемане на действия по компетентност.

В същата зона е установено премостване на дерето, което е направено извън регулацията на квартала. Към настоящия момент не са представени данни за законосъобразността на извършеното строителство.