Пътят Варна-Добрич ще бъде ремонтиран с европари
Пътят Варна-Добрич ще бъде ремонтиран с европари / Dariknews.bg, архив

Агенция „Пътна инфраструктура“ е включила около 30 км от пътя Варна – Добрич – Кардам в списъка с пътни отсечки, които ще бъдат предложени за финансиране по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г., съобщават за Дарик от Пътно управление в Добрич. Стойността на проекта е около 19,3 млн. лв.

През м. г. стартира проектирането на участък от този път. Предстои разглеждане на проекта за рехабилитация на отсечката на Експертен технически и икономически съвет на АПИ.

Агенцията поддържа над 800 км републикански пътища на територията на област Добрич. От тях близо 500 км са трети клас. От 1 февруари 2015 г. изпълнител на дейностите по зимно поддържане и текущ ремонт на републиканската пътна мрежа в област Добрич е ДЗЗД „ПОНТ”, в което участват „Инжстрой” и „Хидрострой”АД. Срокът на договора 48 месеца.

Ремонтните дейности по републиканската инфраструктура в областта ще започне веднага след приключване на зимното поддържане. Целта е те да бъдат завършени преди началото на активния летен сезон. Предвиждат се ремонти на пътищата с най-голяма натовареност - Околовръстния път на Добрич, Добрич – Оброчище, направлението Победа – Методиево – Малина, Добрич – Крушари и др. Ще бъде обновена хоризонтална маркировка. Приоритетно ще бъде подновена маркировката на пешеходните пътеки в близост до училища и детски градини в 19 населени места в областта, през които преминават републикански пътища - с. Камен бряг, Сенокос, Дуранкулак, Честименско и др. До с.Карапелит ще бъдат поставени нови 200 м стоманени предпазни огради /мантинели/.