Провадийските солници сдадоха първата позиция в Чудесата на България
Провадийските солници сдадоха първата позиция в Чудесата на България / снимка: bgchudesa.com

Златото на гетите от Омуртаговата могила в Сборяново-Свещари поведе във временното класиране в националното гласуване за Чудесата на България. Съкровището в исперихското село е подкрепено от 26 % от гласувалите. Втората позиция държи Цари Мали град край Белчин с по 21 на сто от гласовете.

Най-старият солодобивен център в Европа - Провадия-Солницата, се смъкна от първо на трето място в класирането с 16 % подкрепа. Друга забележителност от Черноморието - Храмът на Кибела в Балчик, вече е в първата десетка - на девета позиция с 1 % подкрепа.

Чудесата на България е инициатива на вестник „Стандарт" за популяризиране на българските забележителности, подпомагане на археологическите разкопки и спомагане за превръщането им в обекти от нови туристически маршрути. Чрез електронно гласуване ще бъдат определени 10-те обекта на годината.
В класацията може да се гласува за общо 50 големи открития, направени в периода 2000-2013 г. Обектите, находките и съкровищата са предложени от ръководителите на археологически екипи, директорите на музеи, експерти в общините и министерствата.

В битката за десетте чудеса на хилядолетието влизат Неолитната дама Тодорка от врачанското с. Оходен, уникалните стенописи в Александровската гробница, големите открития на археолозите в Долината на тракийските царе, тракийските светилища Перперикон и Татул. Във вота участват мощите на св. Йоан Кръстител, античният храм на Кибела в Балчик, находките в крепостите Акра и др.

Варненска област е представена в класацията с общо 4 забележителности. Останалите са крепостта Овеч в Провадия, крепостта на нос Свети Атанас край Бяла и средновековният град Кастрици в резиденция Евксиноград.

Гласуването ще премине в два тура - до септември ще се гласува за топ 20 на обектите, а до октомври - за топ 10. Резултатите ще бъдат обявени официално на специална церемония.

Глас за някоя от забележителностите можете да дадете тук.