Провадийските солници дръпнаха в класацията Чудесата на България
Провадийските солници дръпнаха в класацията Чудесата на България / bgchudesa.com

Малко преди края на първия етап на кампанията Чудесата на България Провадия-Солницата води убедително във временното класиране. Най-старият солодобивен център в Европа се радва на 29 % подкрепа в националното гласуване. Втората позиция е за Неолитният човек от Кар дере с 22 %. Трети и четвърти са съкровището от Свещари и Цари Мали град край Белчин съответно с 21 и 15 на сто от гласовете.

Чудесата на България е инициатива на вестник „Стандарт" за популяризиране на българските забележителности, подпомагане на археологическите разкопки и спомагане за превръщането им в обекти от нови туристически маршрути. Чрез електронно гласуване ще бъдат определени 10-те обекта на годината.Първият етап от гласуването приключва в края на август, когато ще бъдат определени топ 20 на най-големите открития у нас в периода 2000-2013 г. През септември избираме топ 10.

В класацията може да се гласува за общо 50 големи открития, направени през 21 век. Обектите, находките и съкровищата са предложени от ръководителите на археологически екипи, директорите на музеи, експерти в общините и министерствата.

Варненска област е представена в класацията с общо 4 забележителности. Останалите са крепостта Овеч в Провадия, крепостта на нос Свети Атанас край Бяла и средновековният град Кастрици в резиденция Евксиноград. Засега Провадийските солници са единственият местен представител в челната десятка.

Глас за някоя от забележителностите можете да дадете тук.