/ sxc.hu
Тежкото криминално деяние е извършено от двамата мъже на 31 януари 2019 г.

Окръжната прокуратура във Варна поиска с протест до Апелативния съд отмяна на присъда на Варненския окръжен съд и увеличаване размера на наложеното наказание на един от подсъдимите по дело за грабеж, представляващ опасен рецидив – 37-годишния Благовест А., по-известен с прякора си Корекома.

На 29 януари 2020 г. състав на Варненския окръжен съд признал за виновни за  грабеж на пари и бижута на стойност 6305 лева, собственост на майка и дъщеря от Игнатиево Благовест и съучастника му – 28-годишния Стелан П. В криминалните среди Стелан бил известен с прякора си Рекет.

Затвор за Благовест и Стелан, извършили грабеж и блудствали с момиче в Провадия

Благовест Корекома бил осъден на 5 години и 4 месеца затвор при строг режим за грабежа, извършен от него в условията на опасен рецидив, и за блудство чрез сила и заплашване на ограбеното 19-годишно момиче, като случаят бил особено тежък. Съдът оправдал Корекома да е осъществил деянието, като поставил пострадалата в беззащитно състояние.

Според прокуратурата размерът на наложеното наказание на Благовест не отговаря на обществената опасност на деянието и дееца. Подсъдимият е осъждан многократно. Само преди два дни по искане на Окръжната прокуратура той е бил задържан под стража от съда за друг грабеж, извършен през  декември миналата година, който също представлява опасен рецидив.

Съучастникът му Стелан Рекета е осъден за грабежа на пари и бижута от майката и дъщерята в Игнатиево на 2 години лишаване от свобода при общ режим. Той също бил оправдан по обвинението, че е поставил в беззащитно състояние ограбеното момиче, за това в протеста на Окръжната прокуратура срещу присъдата на Варненския окръжен съд се настоява двамата да бъдат признати за виновни и по член 198, ал. 4 от НК.

Според прокуратурата справедливото наказание за подсъдимия Благовест А. е лишаване от свобода към средния размер. Предвиденото в закона наказание за грабеж, представляващ опасен рецидив, е от 5 до 15 години лишаване от свобода.  

Тежкото криминално деяние е извършено от двамата мъже на 31 януари 2019 г. Двамата получили информация, че в къща в Игнатиево се съхраняват много пари, златни накити и наркотици. Проучили дневния график на живеещите там майка и дъщеря.

След като на същия ден майката излязла от дома, двамата проникнали в къщата, в която била само 19-годишната й дъщеря.

Опрели във врата й острие и поискали да им каже къде са скрити парите и наркотиците. Благовест вързал  ръцете й със свински опашки, завързал устата и очите й, после хвърлил върху нея одеяло, за да не вижда какво правят. Двамата претършували къщата и намерили златни накити и 600 лева. По време на търсенето на ценности Благовест извършил действия с цел да възбуди и удовлетвори полово желание без съвкупление чрез сила и заплашване с метално острие. Момичето било приведено в беззащитно състояние със завързване на краката й.

Той и съучастникът му били разпознати от жертвата по гласовете, въпреки че през цялото време двамата поддържали пред нея версията, че са служители на ДАНС, които търсят наркотици в дома й.

Ограбените златни накити били заложени в заложна къща в Долни чифлик от Стелан, а част от тях били открити в дома на бивша приятелка на Благовест в Провадия.