насилие
насилие / iStock/Getty Images
Двамата успели на отнемат бижута и пари от дома на обща стойност 6305 лева

Варненският окръжен съд призна за виновни Благовест А. и Стелан П. за това, че на 31.01.2019 г. в гр. Игнатиево, област Варна, в съучастие като съизвършители, отнели чужди движими вещи.

При извършване на престъплението двамата употребили сила и заплашване спрямо 19-годишно момиче, в чийто дом нахлули. Съдът призна Благовест А. за виновен и в това, че извършил блудствени действия спрямо младото момиче, с цел да възбуди и удовлетвори полово желание без съвкупление. Грабежът извършен от него е при условията на опасен рецидив.

Двамата бяха оправдани по обвинението, че са привели в безпомощно състояние 19-годишното момиче, чрез завързване на крайниците ѝ.

Съдът прие за съвместно разглеждане и гражданските искове на пострадалите майка и дъщеря, които бяха конституирани като частни обвинители.

37-годишният Благовест А. и 28-годишният Стелан П. разполагали с информация, че в къща в Игнатиево се съхранявали големи суми пари и ценни вещи. След като разбрали, кога живеещите в нея майка и дъщеря излизат обичайно от дома си, на 31.01.2019 г. изчакали по-възрастната жена да напусне къщата и влезли с взлом. В жилището се натъкнали на 19-годишно момиче. Пред нея се представили за служители на ГДБОП, опрели на врати ѝ метално острие и със заплахи поискали да им каже, къде са скрити бижутата и парите. Докато Стелан П. претърсвал помещенията, Благовест А. извършил блудствени действия спрямо младото момиче. Двамата успели на отнемат бижута и пари на обща стойност 6305 лева.

Благовест А. е роден в Провадия, с начално образование, неженен, осъждан и безработен.

Стелан П. също е роден в Провадия, с основно образование, неженен, осъждан, безработен.

Делото приключи в един ден, след като пред съда подсъдимите признаха изцяло фактите и обстоятелствата изложени в обвинителния акт и отказаха да се събират други доказателства в съдебната фаза. Варненският окръжен съд уважи искането на защитниците им за провеждане на съкратено съдебно следствие. В този случай, според НПК, при постановяване на осъдителна присъда, съдът задължително намалява наказанието „лишаване от свобода“, което е наложил с 1/3.

Наказанието, което Варненският окръжен съд определи сред редукцията с 1/3 на подсъдимия Благовест А. е „лишаване от свобода“ в размер на 5г. и 4 месеца за извършения грабеж и 3 г. и 4 месеца за извършеното блудство. След групиране на двете наказания, той следва да търпи по-тежкото от тях, а именно 5г. и 4 месеца при първоначален „строг“ режим.

За извършеното престъпление наказанието след редукцията от 1/3 за Стелан П. е 2 г. „лишаване от свобода“, което следва да изтърпи при първоначален общ режим.

Благовест А. и Стелан П. са осъдени да заплатят солидарно 3858 лв. на пострадалата майка и 2375 лв. на момичето, преставляваща обезщетение за причинени имуществени вреди в резултат на извършено престъпление грабеж, ведно със законната лихва, считано от момента на деянието - 31.01.2019 г. до окончателното изплащане на сумата. Съдът отхвърли разликата по предявения граждански иск за имуществени вреди до сумата от 2447 лв. като недоказан.

Подсъдимият Благовест А. е осъден да заплати на 19-годишното сумата от 10 000 лв., представляваща обезщетение за причинени неимуществени вреди в резултат на извършено блудство.

Присъдите могат да се обжалват или протестират пред Апелативен съд-Варна в 15-дневен срок.