Продължават ли такситата да помпят сметките?
Продължават ли такситата да помпят сметките? / снимка: Sofia photo agency, архив

През януари цените на таксиметровите превози във Варна бяха свалени до позволения от Общината минимум. Потърсиха ли обаче таксиметровите шофьори компенсиране на намалелия оборот с други средства?

Така наречените „помпи" са стар метод таксиджиите да заработват на гърба на клиентите си. Oказва се, че някои от таксиметровите компании сами са се погрижили за ограничаване на порочната практика с „помпите".

Иван Михайлов е собственик на една от най-старите действащи таксиметрови централи във Варна. Всеки автомобил, който работи за нея, е вече оборудван с устройство, което показва дали шофьорът помпи. Предпазната мярка е в действие от около половин година.

"Помпи" в компанията на Михайлов е имало, но преди. Сега всеки хванат с нелегалното устройство е заплашен от санкции.

Таксиметрови шофьори искат минимална цена от 1,25 лв за километър

Мерки за недопускане употребата на „помпи" са взели и други варненски таксиметрови компании. Подобни системи са внедрени още преди свалянето на цените до минимума. Санкцията за хванат с „помпа" таксиджия в някои централи е 1500 лева. В друга компания договорът на шофьора с компанията дори бива прекратяван.

От началото на годината в ДАИ-Варна няма подаден нито един сигнал със съмнения за подобна злоупотреба, разкри началникът на ведомството Коста Панайотов. А сигналите за миналата година са само един-два, за разлика от предходни години.

Инспекторите от ДАИ не търсят „помпи" по такситата. От автомобилната администрация проверяват документите на колата и на таксиджията, но нямат право да разглобяват колата и да търсят устройства.

„Помпата" надува сметката под контрола на шофьора, като може да ощети клиента с 10-20 процента до 200-300 на сто. Помпите са най-различни видове и обикновено се монтират от експерти. Някои от устройствата автоматично помпят малък процент върху реално изминатия пробег. Някои са с копче някъде по таблото, а други работят с дистанционно. Може да се задейства от волана, лоста за светлините, за скоростите или от аудиоплеъра. Има дори такива, които се управляват чрез Bluetooth от мобилен телефон.

Таксиметрови шофьори се бият заради дъмпинг

Ако имате съмнения, че сметката вие е била напомпана, можете да сигнализирате ДАИ на варненски телефон 50 31 41. Таксиметровите компании също приемат сигнали. Единственият начин да докажете, че сметката ви е била напомпана, е да запазите касовия бон. С него се сравняват изминатите километри и маршрута и така се разбира дали сметката ви е била „напомпана".