Продажба на 17 дка ще сложи началото на стадион „Варна”?
Продажба на 17 дка ще сложи началото на стадион „Варна”? / DarikNews.bg, архив

Терен от близо 17 дка възнамерява да продаде дружеството „Спортен комплекс” АД, за да може да стартира строителството на новия стадион „Варна”. Парите от сделката ще бъдат използвани изцяло за изграждане на съоръжението, първата копка на което беше направена през 2007 г.

Предложението идва от компанията „Химимпорт”, която държи 65 % от акциите в дружеството. То ще бъде разгледано на заседанието на общинската комисия „Собственост и стопанство” в четвъртък. На него се очаква да присъства лично изпълнителният директор Марин Митев, който ще представи пред съветниците инвестиционните намерения.

Парцелът, който ще бъде обявен за продажба, се намира в близост до бъдещия стадион. Според експерти в строителния бранш минималната цена за квадратен метър в района е 400 евро. Това означава, че очакваните приходи от терена са в размер на близо 7 млн. евро.

Другият акционер в „Спортен комплекс” АД е Община Варна с 35 %, участвайки с апортирани терени с обща площ 136 дка. Дружеството беше създадено през 2005 г. с капитал от 34.5 млн. лв. В договора за неговото учредяване не е фигурирало условие „Химимпорт” да построи нов стадион на мястото на стария „Юрий Гагарин”, заяви преди месец Марин Митев. Той се появи изненадващо на протест под надслов „Искам нов стадион Варна”, а думите му бяха потвърдени и от сегашния председател на комисията „Собственост и стопанство” Валентина Софрониева.

Новият проект за стадиион „Варна” предвижда той да е с капацитет от 22 000 седящи места. Инвестицията за изграждането му се изчислява на 75 млн. лв., като Митев заяви, че „Химимпорт” в момента разполага с 20 млн. лв.