Приютът за бездомници се препълни, но няма да връщат нуждаещи се
Приютът за бездомници се препълни, но няма да връщат нуждаещи се / снимка: Sofia photo agency, архив

Приютът за временно настаняване на бездомни и социално слаби лица в кв. „Победа" е препълнен, но въпреки това ще се намери място за всички нуждаещи се. Това разкри Таня Василева, началник отдел "Социални услуги и проекти" към общинска дирекция "Социални дейности и жилищна политика".

Към момента в приюта са настанени 127 души, при капацитет от 50 места. В стая са настанени по трима. Сред настанените има и семейства с деца, останали без дом.

През следващите дни и очакваното застудяване ще бъде създадена нужната организация и няма да бъде оставено нито едно бедстващо лице на улицата. При голям брой желаещи да бъдат настанени в приюта, в стаите ще бъдат внесени допълнителни легла, обясни Василева.

Общината и пожарната готови за снежно бедствие

„Никога Община Варна не е оставяла бедстващо лице на улицата. Независимо от това колко ще струва пребиваването на едно лице в приюта и какъв срок от време то ще бъде там, му се оказва необходимата подкрепа и съответната социална услуга", коментира шефът на отдел "Социални услуги и проекти".

Практиката през последните години показва, че през зимния период през приюта преминават средно около 130-140 души. Социалното заведение се помещава в СУПЦ „Д-р Анастасия Железкова".

Храната във временния дом за бездомници се организира чрез обществена трапезария и чрез дарители - както фирми, така и физически лица. Всяка година различни фирми предоставят хранителни продукти, предимно стоки с траен срок на съхранение, полуфабрикати и консерви. На дарения ще се разчита и тази зима.