Общината и пожарната готови за снежно бедствие
Общината и пожарната готови за снежно бедствие / Live.varna.bg

Кризисният щаб на Община Варна е в готовност за очакваното влошаване на времето в следващите дни. Прогнозите на синоптиците са за валежи от сняг и силен вятър в петък и много ниски температури през уикенда.

„През всички дни ще има готовност и ще сме в състояние да реагираме на сложна метеорологична обстановка”, заяви кметът на Варна Иван Портних при връчването на дарение от 100 чифта ръкавици на варненските пожарникари.

Общината и пожарната готови за снежно бедствие
netinfo

Шефът на „Гражданска защита” към Община Варна Купен Пашов също увери, че е създадена необходимата организация.

„Предвидили сме увеличение на екипите, поддържащи пътната мрежа. В СУПЦ „Д-р Анастасия Железкова” ще намерим място да бъдат настанени всички бездомници, като няма да оставим човек да измръзне. Апелираме към гражданите да не ползват личните си автомобили, ако има силен снеговалеж”, добави Пашов.

Общината и пожарната готови за снежно бедствие
netinfo

Да не се пътува, ако не е крайно необходимо, посъветва и началникът на пожарната във Варна комисар Тихомир Тотев. Неговите служители имат готовност да окажат помощ на снегопочистващите фирми с високо проходима техника.

„При изпадане в бедствена ситуация да се спазват разпорежданията на служителите на полицията, пожарната и на „Пътно управление”. Да не се проявява самоинициатива, защото наблюдаваме безсъвестно отношение от страна на шофьорите. Въпреки забраните, постовете и знаците те се опитват да преодоляват снежните препятствия и после се налага да ги вадим”, даде пример със снеговалежите на 30 декември Тотев.

Общината и пожарната готови за снежно бедствие
netinfo

През първите дни на януари са получени 123 сигнала за пожари. При огнения ад в блок 116 в квартал „Младост” не е имало възможност да бъдат спасени загиналите мъж и жена, добави още Тотев.

През миналата година при пожари във Варна са загинали 8 души, а 37 са пострадали, докато през 2015 г. жертвите са били 3.