Преглеждат безплатно за рак на гърдата и маточното тяло
Преглеждат безплатно за рак на гърдата и маточното тяло / Sofia Photo Agency, архив

От днес до края на март в специализираната болница за активно лечение на онкологичните заболявания „Д-р Марко А.Марков – Варна” ще се извършват безплатни прегледи за рак на млечната жлеза и рак на маточното тяло, съобщиха от лечебното заведение. Ръководството на болницата обяви март за месец на безплатните профилактични прегледи за нежния пол.

Прегледите ще се правят в кабинети 36 и 49 на третия етаж в сградата на бившата поликлиника на МБАЛ „Св. Анна”, където в момента се помещава диагностично-консултативният блок на бившия онкодиспансер, сега СБАЛОЗ „Д-р Марко А. Марков – Варна”. Предписаните след това изследвания също няма да се плащат в рамките на обявената кампания. За удобство на дамите е желателно предварителното записване на телефоните на регистратурата на здравното заведение: 052/ 975 840 и 052/ 975 873.

С последните изменения в законодателството, свързани с преобразуването на бившите онкологични диспансери в специализирани болници и комплексни онкологични центрове, и последвалите от това промени във финансирането на дейността, профилактичните прегледи вече се плащат. Извън месеца на безплатната профилактика, обявен от ръководството на болницата, цената на тези прегледи за непациенти на здравното заведение е 30 лева. Тя включва преглед от специалист и назначените от него допълнителни изследвания.