Преглеждат безплатно за глаукома
Преглеждат безплатно за глаукома / Sofia Photo Agency

Безплатни прегледи за глаукома ще се извършват в ДКЦ I “Света Клементина” до края на месеца, съобщи управителят д-р Иван Иванов. Здравното заведение се включва в националната инициатива по повод 12 март – Международен ден за борба с глаукомата.

Това е социалнозначимо заболяване, което е на едно от първите места сред причините, водещи до необратима слепота. То се наблюдава специално от Световната здравна организация по програма “Вижън 2020” за борба със слепотата.
Специалистите твърдят, че болестта е генетично  обременена, т.е. предава се по наследство и засяга най-вече хората над 40-годишна  възраст.

Прегледите в  ДКЦ I “Света Клементина” са напълно безплатни, за тях не се изисква направление и се извършват от офталмолозите д-р Свилена Пеева и д-р Мария Бурсукова. Само за един ден от възможността да измерят вътреочното си налягане се възползваха 20 души. Желаещите да се изследват могат да се запишат на телефона на централата 603 802, в. 105 в очния кабинет № 118 на първия етаж всеки работен ден от 8 до 16 часа, съобщи още д-р Иванов.