Спирт с есенция вместо оригинален алкохол в заведения по морето - това откриват първите проверки на контролните органи по летните ни курорти.

От началото на сезона митничарите също задържат литри алкохол с неясен произход, който е трябвало да достигне до баровете и дискотеките. 

"Когато градусите навън вървят нагоре, градусите в чашите – също бързо растат", разказва професионалният барман Варужан Бояджиян.

„Консумират се главно анасонови напитки, джинове. Съчетават ги в коктейли”, каза той пред NOVA.

Като таен клиент екипът поръчва водка, уиски, ракия, вино и шотове с ликьори. Алкохолният тур по Черноморието започва от Лозенец, минава през Приморско, Созопол, „Слънчев бряг” и достига до Варна и „Златни пясъци”. Според производителите именно по морето е най-голям рискът да се попадне на некачествен алкохол в сезона на почивките.

Най-често алкохол с неясен произход и състав попадал в евтините "ол инклузив" хотели по морето, разказват търговците на алкохол.

По сметки на хора от бранша – всяко лято по Черноморието се изпиват поне 10 тона алкохол менте, създаван специално за нуждите на хотелиери и ресторантьори за сезона.

Още по-опасно било да се пие алкохол в баровете на плажа в големите курорти.
NOVA