съдийско чукче
съдийско чукче / Thinkstock/Getty Images
Няколко пъти руснакът направил опит да премине през ГКПП - летище Варна

Районната прокуратура във Варна предаде на съд руския гражданин Маирбек К. за използване на преправен документ за самоличност, за незаконно влизане в България, както и за опит да напусне страната ни.

В периода от 28 септември до 1 октомври миналата година в условията на продължавано престъпление 28-годишният жител на руския град Грозни представил пред служител на ГКПП – село Лесово и във Варна паспорт по образец на Република Румъния. Преправеният документ бил издаден на името на румънски гражданин.

Със същия документ Маирбек К. се легитимирал и пред служител на ГКПП – летище Варна. С това извършил продължавано престъпление по чл.316, във връзка с чл.08, ал.2 от НК. Това деяние се наказва с лишаване от свобода до 8 години.

На 28 септември 2019 г. подсъдимият преминал границата на Република България в село Лесово без разрешение на органите на властта. На 1 октомври м.г. направил опит да премине през ГКПП на летище Варна, като излезе през границата на страната.

Продължаваното престъпление по чл.279, ал.1 от НК останало недовършено по независещи от дееца причини. То се наказва с лишаване от свобода до 5 години и глоба до 100 до 300 лева.