Повече приходи и по-малко разходи отчита Общината за полугодието
Повече приходи и по-малко разходи отчита Общината за полугодието / netinfo
Над 104 млн лева са постъпили в общинската хазна през първата половина на годината. Изпълнението на приходите е с 22% повече в сравнение със същия период на миналата година, стана ясно на заседание на комисията по финанси и бюджет към местния парламент.

Комисията гласува отчет за изпълнението на приходите и разходите в бюджета за полугодието, според който ръст от 50 на сто бележат приходите от заплатен данък за превозните средства. С 44% като цяло са нараснали приходите от имуществени данъци.

Бюджетът на Варна и тази година е рекорден – малко над 225 млн лева, с 11 на сто повече от миналата година. В началото на годината пък местният парламент вдигна с около 50% всички местни данъци, припомня Дарик.

През първите 6 месеца на годината Община Варна е похарчила близо 81 милиона лева, от които 28 милиона лева за финансиране на делегирани от държавата дейности. От заложените в бюджета 32 милиона лева приходи от продажба на общинска собственост, в хазната са влезли едва 2 милиона лева, отчете председателят на бюджетната комисия Янко Станев.

На днешното си заседание съветниците от финансовата комисия решиха да бъдат отпуснати 93 хил. лв. за ремонт и и иновиране на ученическия стол в сградата на училище “Николай Лилиев”, където трябва да се премести I Езикова гимназия. Съветниците аргументираха решението си с това, че децата трябва да имат модерна сграда и не може мястото им за храна да е остаряло и мърляво.