/ iStock/Getty Images
Покуратурата внесе във Варненския окръжен съд обвинителен акт срещу 46-годишен полицейски служител за поискан подкуп, съобщиха от обвинението.

Задържаният полицай в София бил куриер на бутикова дрога (ВИДЕО)

На 21 август обвиняемият изпълнявал наряд като автопатрул, чиято задача била да осъществява контрол на движението по пътищата. Съгласно инструктаж на служителите от сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР-Варна, всяко спряно за проверка МПС следвало да се съобщава в оперативната дежурна част.

Въпреки че имал определен маршрут и определени различни точки за контрол в различен период от време на наряда, екипът му заел място до пътя Варна-Аксаково в разрез с определения за деня график.

Там полицейските служители започнали да извършват проверки на МПС. Около обяд бил спрян товарен автомобил. Въпреки задължението за известяване за всяко едно спряно за проверка МПС, това не било сторено от обвиняемия за въпросния товарен автомобил, който дори не бил вписан в нарядния дневник на екипа.

След извършената проверка било установено, че водачът е допуснал нарушение, свързано с неизправна задна светлина на управлявания от него автомобил, имал и два невръчени електронни фиша.

За да не изпълни задълженията си за съставяне на акт с оглед реализиране на административно-наказателна отговорност спрямо нарушителя, полицейският служител поискал сумата от 50 лева.

Задържаха полицай при акция в София

Обяснил на водача на товарния автомобил, че свидетелството му за управление може да бъде отнето заради старите му нарушения и той може да остане без работа. Подал му застрахователната полица „Гражданска отговорност“ без останалите документи и указал банкнотите да бъдат поставени в сгънатия документ.

Потърпевшият водач изпълнил указанията на полицая, поставил поисканата сума в документите и му я предал, след което си взел полицата празна.

Възмутен от действията на длъжностното лице, спътник на водача заснел всичко с камерата на телефона си. Сигналът за стореното бил подаден малко след случилото се.

Разследването, провело се под надзора на прокуратурата, доказало фактите от подадения сигнал. Предстои делото срещу него да бъде насрочено за разглеждане в съда.