„Задържаният в четвъртък полицай е бил куриер на бутикова дрога – хероин, марихуана и амфетамин. Дирекцията наблюдаваше служителя два месеца, при поредната му доставка беше задържан. Той си беше позволил да осъществява тази дейност дори по време на отпуск и болнични”, обясни директорът на дирекция „Вътрешна сигурност” към МВР - Стефан Банков в ефира на „Здравей, България”.

Задържаха полицай при акция в София

Служителят от оперативния състав на Вътрешното министерство беше задържан в столичния квартал „Студентски град”. Мъжът е служител в СДВР към 6 РУ. В зависимост от количеството, той е получавал различни суми, като минималната е била около и над 1000 лв.

Директорът на "Вътрешна сигурност" Стефан Банков обясни, че работата по случая е започнала вчера след сигнал, че същия ден се подготвя сделка с участие на полицай за продажба на наркотици. Веднага е била организирана акция, полицаят е бил спрян за проверка и у него са били открити общо 100 грама кокаин и марихуана. Задържаният е отказал да му бъде направен тест за наркотици.

„Този служител е от добрите ни, което го прави и труден за залавяне, но все пак се справихме. Повече информация относно деянието може да даде Районната прокуратура”, обясни Банков.

Към момента той е обвинен за притежание на наркотични вещества и е задържан за 72 часа.

Само за една седмица от Дирекция „Вътрешна сигурност” задържаха служител от Икономическа полиция в Костинброд ,който е взимал подкупи. Арестуваха и жандармерист, обирал жилища в богатите софийски квартали. 

„Успяхме да задържим служител, който участваше в домови кражби. Той е бил част от група, която се е занимавала с кражба на автомобили. Първоначално само е превозвал групата, но впоследствие е решил да направи бърза печалба и да се включи в кражбите. Поведението му е арогантно, тъй като е обирал граждани в домовете им, без те изобщо да подозират”, разказа Банков.
 

Първоначално служителят е осигурявал „чадър” над групата, в която са участвали и престъпници с досъдебни производства. Превозвал ги с личния си автомобил. Разчитал, че при проверка ще може да представи служебната си карта и ще я избегне. Скандалното в този случай, според Банков, е, че униформеният сам е крадял бижута и скъпоценности от домовете на хората, докато обирджиите, на които е помагал, са се интересували само от кражбата на автомобили.

Относно полицаят от „Икономическа полиция” в Костинброд, който е задържан за взимане на подкупи, Банков обясни, че за дирекция „Вътрешна сигурност” случаят е бил предизвикателство.

Разследват полицай от Костинброд за поискан подкуп

„Ние го наблюдавахме от доста време. Той си беше създал една практика за изнудване на хора, за които самият той извършва проверки. Въвеждаше ги в заблуждение, че парите не са за него, а за магистрати. Служителят е взимал по минимум 2000 лв. Наблюдавахме го години наред, но не винаги имахме възможност да документираме. Заловихме го при много трудни обстоятелства. Служителят си позволи да бяга, да прави опит да се отърве от сумата, която носеше у себе си. Бе задържан след дълга гонка в столицата”, разказа още Банков.

Директорът на „Вътрешна сигурност” обясни, че в момента има 7 досъдебни производства срещу служители на МВР. Банков подчерта, че подобни случаи не се толерират и дирекцията ще продължава да ги разследва.