/ Снимка: Дарик, архив
За втори път в рамките на близо 3 месеца Варненският апелативен съд отказа да измени в по-лека мярката за неотклонение на Пламен М., привлечен като обвиняем затова, че на 21 срещу 22 юни тази година, при условията на опасен рецидив, умишлено е убил 69-годишен мъж от Добрич. 

Пламен М. е в ареста от края на юни тази година. Според разследващите той е бил в дома на загиналия и между двамата възникнал конфликт. Обвиняемият нанесъл няколко удара на възрастния мъж, в резултат на които той починал. Тялото му било открито на 22 юни сутринта в жилището му в Добрич.

В началото на този месец Окръжен съд-Добрич е оставил без уважение молбата на обвиняемия за по-лека мярка за процесуална принуда, а днес въззивната апелативна инстанция потвърди това определение като правилно и законосъобразно. 

Разследван за убийство остава с мярка за неотклонение „задържане под стража“

Съдебният състав посочи, че умишленото убийство, извършено при условията на опасен рецидив е тежко престъпление по смисъла на закона. Събраните в хода на разследването доказателства - свидетелски показания, огледи, експертна справка и други потвърждават и на този етап обоснованото подозрение, че Пламен е съпричастен към престъпното деяние. За това престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. 

И за този съд продължава да е валидна опасността обвиняемият да извърши престъпление. В биографията си мъжът има вече 3 присъди, две от които са търпени ефективно. Реална остава и опасността, ако е с по лека мярка за неотклонение Пламен да се укрие от наказателно преследване.

Той не живеел на постоянния си адрес и често сменял населените места, в които живее и работи.  Представената медицинска документация и диагнозата в нея не дават основание и на този съд да промени мярката за неотклонение на обвиняемия. Назначена е и нова Съдебно медицинска експертиза.

Определението на Варненския апелативен съд е окончателно.