Постоянен арест за мъж от група за изнудване
Постоянен арест за мъж от група за изнудване / netinfo

„Задържане под стража" определи Варненският окръжен съд спрямо Атанас Г. -  четвъртият от групата на Яхия Хаш.,, Стефан Кар. и Красен Ал., разследвани за тежка форма на изнудване. Това съобщиха от пресслужбата на Съдебната палата. Атанас е привлечен като обвиняем по това дознание този понеделник, след като са били събрани достатъчно убедителни доказателства, че той е съпричастен към действията на групата.

Разследването  е започнало през есента на миналата година. На 16 септември 2009 с брутални действия, в това число с употреба на сила и причинена средна телесна  повреда, четиримата изнудили Цанко Д. да поеме имуществено задължение. От 8 март тази година с постоянна мярка за неотклонение са Яхия Хаш.,, Стефан Кар. и Красен Ал. Тогава стана известно, че Атанас е обявен за издирване. Вчера арестът на тримата беше потвърден и от Варненския апелативен съд.  За да определи днес първоначален арест за Атанас Г. Варненският окръжен съд се съобрази със събраните гласни свидетелства и други материали, които по категоричен начин обосновават съпричастността на 27-годишния строителен специалист към изнудването, за което се разследва. Освен показанията на пострадалия мъж и на друг свидетел, съдът се позова и на видеоматериали, събрани в хода на следствените действия, които потвърждават предположението за участието на Атанас в престъпното деяние.

Съдът констатира, че се касае за криминално деяние, извършено с изключителна бруталност, което законът наказва с "лишаване от свобода" от 5 до 15 години. В практиката на ЕС при първоначалното задържане на лица, уличени в престъпна дейност, от изключително значение за всеки съд, като основание за задържане под стража трябва да бъде преценявана и високата обществена опасност на деянията. Въпреки, че преди два дни Атанас доброволно се е явил пред органите на реда, за да бъде привлечен като обвиняем, съдът стигна и до извода, че ако е с по-лека мярка за неотклонение Атанас Г. може да извърши друго престъпление.

Ако обжалва определението на Варненския окръжен съд  Атанас Г. ще се яви  пред Апелативния на 23 март.