/ netinfo
Половината от плажните ивици по морето остават без стопани този туристически сезон. Причината е, че са отдалечени, труднодостъпни или не достатъчно атрактивни за потенциалните наематели, съобщава вестник "Монитор".

От общо 109 плажни ивици по Южното Черноморие, до момента на концесия са отдадени 56, а на практика без спасители там остават 44 плажа. По Северното неохраняеми са 23 пясъчни ивици край Варна и 13 по Добруджанското Черноморие. Седем от тях са край Шабла, 4 – на територията на община Каварна и 2 – край Балчик. Очаква се броят им да намалее с 5, ако Министерството на туризма осигури спасителни постове на плаж „Дуранкулак", в т.ч. къмпинг „Космос", два поста на плаж „Шабленска тузла - къмпинг „Добруджа", един пост на „Русалка - голям плаж" и два - на плаж „Фиш-фиш - нов" в община Балчик. Един пост да бъде разположен и на плаж „Болата".

Най-голямата плажна ивица в областта, която остава без стопанин, е на морски плаж „Дуранкулак – север 1“, която е с дължина 4216 м и чиста активна пясъчна площ 64,475 дка.

Без стопани на юг са и трите екоплажове - "Иракли", „Корал" и "Бяла Карадере". Разчетите по общини сочат, че най-много ивици без спасители това лято ще има в община Царево, където неохраняеми остават 19 плажа.