Политическият пъзел във Варна - от все повече части
Политическият пъзел във Варна - от все повече части / netinfo
Предстои ни епична битка в следващите седем месеца. Битка за властта във Варна.

До местните избори остават 7 месеца. В края на месец март обаче вече е изключително интересно. Роят се партии, зад които все интересни (и богати) люде стоят. Националното партийно разпределение е едно, но варненското се очертава съвсем друго. Основните партийни играчи в България са почти ясни, но в морската столица вече е трудно да се прецени кои са основните, кои са сателитните и кой с кого играе. Ясно е обаче за какво се борят всички.

Кметското място е едно, но местата в Общинския съвет са 51. А за тях май ще се състезават всички варненци, които имат опит, пари, знания, власт и амбиция. Или едно от изброените.

Кои са претендентите за въпросните 51 стола във Варненския Общински съвет.

“Нашия град” е име на партия, създадена във Варна. Основен двигател в нея е независимият общински съветник Неделчо Михайлов, популярен телевизионен водещ и понастоящем зам. председател на общинския съвет. През октомври обаче той ще се бори партийно в предизборната надпревара. За варненци не е тайна, че зад тази партия стои ТИМ, тоест и власт, и влияние, и капитал. И името на партията не е случайно. Хората на Тим я нарекоха “Нашия град”. Да, Варна си е техният град...

Скоро и Движение “Родина” ще стане партия. За да участва в местните избори. Основното лице тук е Радослав Коев. През 2001 година той влезе в Народното събрание като депутат от НДСВ, после премина в редиците на “Новото време”, на последните парламентарни избори обаче не се споразумя с таралежите и се яви на политическата сцена като кандидат за независим депутат. Малко не му стигна. За местния парламент обаче може и да успее - с партия Родина. Родината е там, където ти е най-добре...

Партия “ГЛАС” се създаде на първи март. Това е партията на Варненския бизнес. На едрия варненски бизнес. Тук виждаме фигури като собственика на “Планекс” Пламен Андреев, който е и председател на Варненската строителна камара, Красимир Узунов – собственик на “Интерсервиз Узунови”, Цветан Велковски – “Елдом инвест” и доста други знакови фигури от морския бизнес. Сред учредителите са и Иван Табаков - председател на Варненска търговска и индустриална камара, д-р Емил Минчев - председател на Съюза на стоматолозите във Варна, Тони Икономов - собственик на "Фреш ар" и "Канотранс". Не е ли по-лесно бизнесът да си купи няколко общински съветници, които да лобират за неговите интереси. Може би ще излезе и по-евтино. “Глас” обаче ще се бори срещу корупцията в местната власт, както и срещу властта на чиновника.

Местната власт е повече икономика, отколкото политика. А гласът на икономиката се смесва с политическия. Във Варна дори е по-мощен.

Най-прясното политическо формирование в морската столица е партията ДЕР. Тя ще бъде учредена в края на следващия месец. ДЕР означава Движение експерти за региони. Движението обаче вече се спряга в пространството като партията на масоните. В това политическо формирование ще членуват хора, които са експерти в своята област. Архитекти, инженери, медици. Предприемачи има и тук. Случайно или не – една голяма част от тях са зидари, но не експерти в зидарията, а просто масони. Председател на Учредителния съвет е капитан Петър Тухчиев, шеф на Асоциацията на възпитаниците на Морското училище, разузнавач от запаса и разбира се, масон. Още един виден варненски масон прави впечатление сред учредителите на новата партия. Архитект Венелин Жечев, шефът на общинската дирекция “Инженерна инфраструктура”, е главно действащо лице и в настоящия кметски екип. Масони в ДЕР са и Христо Досев, собственикът на “Досевимпекс” и настоящ общински съветник, влязъл обаче с листата на НДСВ, както и полк. Любо Димитров, бивш шеф на РДВР Варна.

Да, в ДЕР има предприемачи, както в ГЛАС има експерти. Донякъде даже двете партии са идентични. Помолен за коментар на това, арх. Вили Жечев уточни в ефира на Дарик радио, че в ГЛАС са хората с капитал, а в ДЕР са хората със знания и опит в своята област. Макар че това не е съществена разлика.

Всички тези партии, новопоявили се на политическата сцена, ще се борят за повече места във Варненския общински съвет. От ГЛАС, както и от ДЕР са категорични, че кандидатура за кмет няма да издигат. Интересно ще е дали няма да подкрепят един и същ на изборите през октомври.

Това обаче не са всички претенденти за онези 51 места във варненския парламент. Нека не забравяме Веселин Данов, чиято кампания вече започна. С вчерашното му появяване в телевизионното шоу “Вип Брадър”, от което стана ясно, че Данов сам е поискал да живее в къщата. За него това ще е една скъпоструваща кампания, която може и да не му осигури наградата от шоуто, но със сигурност ще му вдигне рейтинга. Лоша реклама няма. А той си има и вече регистрирана партия – Партията на справедливостта. Едва ли ще успее да стане кмет, но съветник – със сигурност. Че и свои хора ще си вкара. Само не бъркайте вота чрез смс-и с вота за местни управници.

В пъзела на този пъстър политико-икономически пейзаж слагаме, разбира се, и традиционните играчи – леви, десни и центристки. Слагаме и ГЕРБ. И това едва ли са всички с повишен апетит към властта. Остават 7 месеца. Може да се появят и още.

Ясно е само едно – битката ще е жестока.

Бюджетът на Варна е рекорден – почти 200 млн. лева. И ще расте всяка следваща година. А тези пари ще бъдат управлявани и харчени от следващата местна власт. И ако надеждите на новопоявилите се варненски политици се оправдаят, следващият местен парламент ще бъде ВИП, със сигурност. А кампанията за местните избори ще бъде интересна почти колкото шоуто, започнало вчера. Наградата обаче ще е много по-голяма от тази, която дават продуцентите на "ВИП Брадър". .