Подобрената сиситема за електронно гласуване в Общински съвет заработва в сряда?
Подобрената сиситема за електронно гласуване в Общински съвет заработва в сряда? / Дарик Варна, архив

Има вероятност системата за електронно гласуване в местния парламент да заработи с въведените промени още на идното заседание на Общинския съвет в сряда. Това заяви председателят на местния парламент Николай Апостолов.

„Възложихме на фирмата да адаптира системата съобразно правилника, който променихме за работа на Общински съвет-Варна“, каза Апостолов. Той добави, че е направено  допълнително задание, с което да бъде опростена и адаптирана към един активен диалог в залата.

Реализирането на целия процес се е забавило заради лятната ваканция, но има обещание системата да бъде тествана в сряда.

С предния вариант на системата бе затруднено вкарването на всички изказвания на съветниците в нея, каза Апостолов. „Беше много консервативна и поискахме да бъде променена, за да стане по-разкрепостена.“, сподели председателят на местния парламент.

Модернизацията на вота струва 48 000 лева. За тази сума софтуерната фирма обещава не само внедряване на системата, но и поддръжа през първите шест месеца. Компанията се ангажира също да помага на местните депутати, докато свикнат с новия начин на гласуване.