По морето продават запалки, наподобяващи апетитни вафли
По морето продават запалки, наподобяващи апетитни вафли / Dariknews, архив

По морето се предлагат опасни запалки, наподобяващи апетитни вафли, и сапуни, които имитират ягоди, череши и малини. Това съобщи във Варна шефът на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров. В момента текат проверки, които да докажат произхода на рисковите стоки. Засега веригата води към варненски търговец и най-вероятно става дума за внос, посочи Лазаров и допълни, че стоките ще бъдат изтеглени от пазара.

Председателят на комисията предупреди и за заблуждаваща брошура на аквапарк между Равда и Несебър. В нея се посочва, че в парка се предлагат 57 атракции, а при проверките е установено, че те са не повече от 30.

От началото на сезона по Черноморието са проверени 1076 туристически обекта. На юг са направени 557 проверки, а на север - 519. Инспектирани са 797 заведения за хранене и развлечение и 261 - средства за подслон и настаняване. Съставени са 142 акта за нарушения съгласно закона за туризма, а 25 обекта са временно затворени.

Най-честите нарушения са за липсата на удостоверения за категоризация на видно място и регистър за рекламации на потребители. При проверките са засечени и менюта без посочени цени и грамажи, което също е в разрез с изискванията.