По-малко от една трета от варненци се прегледаха профилактично
По-малко от една трета от варненци се прегледаха профилактично / DarikNews.bg, архив

По-малко от една трета здравноосигурени пълнолетни варненци са минали задължителния профилактичен преглед при общопрактикуващ лекар три месеца преди края на годината. От общо 312 791 здравноосигурени лица над 18 години едва 91 573 души са посетили личния си лекар за здравна профилактика, сочи справка в Здравната каса от началото на тази година до момента. Фрапиращи са данните за няколко практики на общопрактикуващи лекари, които до момента са отчели, а касата им е заплатила едва по 5 профилактични прегледа на пациенти от пациентските им листи. Данните също сочат, че варненци са по-отговорни към здравната профилактика на децата си, отколкото към собственото си здраве.

Какво включва профилактичният преглед е един от най-често задаваните въпроси на горещия телефон на РЗОК. Най-общо това е снемане на анамнеза и пълен обективен статус на пациентите над 18 години, в което влиза изчисляване на индекса на телесната маса във връзка със затлъстяването като социално значим проблем, оценка на психичния статус, измерване на артериално налягане, електрокардиограма, изследване на урина с тестленти, определяне на кръвната захар при наличие на рискови фактори, като хипертония, затлъстяване, фамилна анамнеза за захарен диабет при хора с роднини по права линия, страдащи от това заболяване, анамнеза за диабет по време на бременност или раждане на едър плод над 4 кг, анамнеза за овариална поликистоза.

Често пациентите питат и какви са изследванията, включени в пълната кръвна картина. Изследват се поне осем или повече от показателите хемоглобин, еритроцити, левкоцити, хематокрит, тромбоцити, MCV, MCH, MCHC, диференциално броене на левкоцити, морфология на еритроцити, както и скорост на утаяване на еритроцитите.

Веднъж на пет години право на пълна кръвна картина имат пациентите във възрастовите групи 30 – 45 год. и от 46 до 65 год., а при пациентите над 65 години личният лекар назначава медико-диагностично изследване пълна кръвна картина всяка година. В обема на профилактичния преглед влиза веднъж на пет години и изследване на холестерол и триглицериди на пациентите от възрастова група на мъжете над 40 и 46 години, жените над 50 години, както и за жени и мъже над 65 години. Веднъж на две години мъжете над 50 години могат да изследват простатен специфичен антиген PSA.

Във връзка с борбата срещу рака на гърдата мануално изследване на млечни жлези се прави ежегодно по време на профилактичния преглед при жените над 30 години, а веднъж на две години жените във възрастовата група 50 – 69 год. имат право на мамография на млечни жлези. Ако пациентът в рамките на годината е изследвал вече стойностите на холестерол, триглицериди, кръвна захар, правена му е и електрокардиограма, мамография и PSA по друг повод, тези изследвания не се провеждат повторно по време на профилактичния преглед.