Пламен Орешарски ще води листата на БСП във Варна

Пламен Орешарски ще води листата на БСП във Варна
Пламен Орешарски ще води листата на БСП във Варна / Sofia Photo Agency, архив

Бившият финансов министър Пламен Орешарски ще бъде водач на листата на БСП във Варна, обявиха от левицата. На пленум днес социалистите обсъждат предложените от лидера на партията водачи на листи.

Сергей Станишев ще бъде водач на кандидатдепутатските листи в 25-ти МИР в София и Стара Загора, а Стефан Данаилов - в Пловдив град и в Плевен. Традиционно Михаил Миков е водач във Видин, а Мая Манолова - в Кюстендил. Евродепутатката Илияна Йотова ще е водач на червената листа в Пазарджик. Председателят на МБСП Явор Гечев оглавява листата в Добрич, Валери Жаблянов - в Сливен, а Светла Бъчварова - в Пловдив област.

Соцлидерът се доверява на Дора Янкова за Смолян, на Милко Багдасаров - в Кърджали и Ангел Найденов - в Перник. 24-ти МИР в столицата ще бъде оглавен от Петър Курумбашев.

Пламен Орешарски е роден през 1960 г. в Дупница.От 1997 до 2001 г. е заместник-министър на финансите в кабинета „Костов“, а от 2005 до 2009 г. е министър на финансите в правителството на тройната коалиция БСП-НДСВ-ДПС. През 2009 г. става депутат с листата на Коалиция за България.