Пияни провокирали протестиращи към вандалщина, плашили да запалят палатките им
Пияни провокирали протестиращи към вандалщина, плашили да запалят палатките им / Дарик Варна, архив

Около пет часа тази сутрин пияни мъж и жена са се опитали да провокират към безредици протестиращите от палатковия лагер пред сградата на Община Варна. Това разказа Младен Живков по време на днешния протест. Мъжът обяви гладна стачка преди шест дни в израз на недоволство срещу местната управа.

„Вдигаха ме да правим бунт, да чупим стъкла, да бутаме сградата, но аз не взех никакво участие. Заплашиха, че ще запалят палатката. Жената започна да псува“, обясни Живков.

Мъжът предпочел да не излиза от палатката и се обадил на телефон 112. На място пристигнали полицаи, които хванали почерпената двойка в района около общината.
Живков смята, че става въпрос за бездомници.

В днешния протест се включиха по-малко от 100 души. Една част носеха знамена, а други транспаранти с надписи "Виновните са пак невинни" и "Безусловен базов доход. Време е всички да сътворим една нова България!".След около 30-минутен престой пред общината протестиращите поеха на шествие по обичайния си маршрут.

Сред недоволстващите имаше изразено присъствие на поддръжници и членове на оформилата се организация Отворен обществен съвет. По тяхна инициатива продължават да се събират подписи в подкрепа на искане за прекратяване правомощията на Общинския съвет.

Към момента са събрани около 2000 подписа, посочи Александър Борисов, който е един от активистите. Младият мъж обясни, че са внесли конкретна процедура как точно да се случи разпускането на местния парламент. „Прегледана е от юристи и те са абсолютно сигурни в това, което ние казваме.“, каза още Борисов.

Идеята на процедурата е, когато общинските съветници си подадат оставките да ги входират и след това председателят на ОИК да информира ЦИК. После партиите трябва да решат всички хора, които са в листите да се отзоват като следващи кандидати. По този начин президентът може да насрочи нови избори за местен парламент, разясни подробности недоволстващият. 

Борисво каза още, че тяхното основно искане е компроментираните пред обществото лица като Янко Станев Борислав Гуцанов и Веселин Марешки да не попадат в листите, защото нямат необходимия морал за това.