Павилионите около Дупката остават
Павилионите около Дупката остават / Дарик Варна

Павилионите около Дупката скоро няма да бъдат отстранени, тъй като Община Варна няма необходимите средства. Това стана ясно от думите на кмета Кирил Йорданов в отговор на въпрос на общинския съветник Веселин Марешки за бъдещето на бараките. Бизнесменът попита кога най-накрая центърът на града ще бъде освободен от неугледните обекти и ще се създаде приятна среда за разходка.

Градоначалникът отговори, че финансите, нужни за отстраняването на бараките, не са по силите на общината.  Той се обърна към местните депутати, ако са съгласни, да гласуват крупната сума, след което няма да има никаква пречка за премахването на бараките. Другият вариант е на мястото да се разгърне строителство, но тъй като не се знае в какви срокове то ще бъде осъществено, тази опция остава по-отдалечена във времето, допълни Кирил Йорданов.

Сагата около Дупката продължава няколко години. Проверка на Държавен финансов контрол беше установила, че павилионите, които са собственост на "Търговски дом", незаконно са поставени върху общински терен. Последваха съдебни спорове, които бяха спечелени от администрацията. Бившият председател на Общинския съвет Борислав Гуцанов през пролетта предложи на мястото да бъде изграден подземен паркинг, върху който да има площад с малки заведения. И тогава той определи това решение, което според него е най-доброто за бъдещето на Дупката, като утопия на този етап.