Откриват Факултет по дентална медицина
Откриват Факултет по дентална медицина / netinfo
Четири основни приоритета си поставя преизбраният за нов мандат ректор на МУ-Варна проф. д-р Анелия Клисарова.

Първата важна цел за ръководството е на 24 май да бъде открита новата сграда по Дентална медицина към МУ-Варна. Корпусът ще бъде оборудван с три вида техника от най–висок клас. Първите уреди са внесени от Бразилия и са предназначени само за практически занятия за студентите. Вторият и третият клас машини са закупени от Германия и са сертифицирани от Европейския съюз. Те ще се използват активно за упражнения върху макети, както и за безплатно лечение на пациенти, допълни Клисарова.

Като втори приоритет новият ректор уточни, че ще бъде направен Факултет по Фармацевтика. В него ще се учат магистри в шест-годишен курс на обучение. За сега министерството е отпуснало бройки за 20 студенти, които ще бъдат приети през новата 2008-2009 година. Клисарова уточни, че факултетът няма да приема студенти, които са преминали бакалавърска програма по фармация и искат да запишат магистър същата специалност, тъй като учебните програми се различават и хорариумът от часове се разминава. Новият факултет ще се помещава на първия етаж на МУ-Варна, а практическите занятия ще се провеждат на третия етаж.

Като трети приоритет Клисарова постави инвестиционната политика на университета. За сега учебното заведение е получило като държавна субсидия 15 млн. и 200 хил. лева за Факултета по дентална медицина, които са изразходвани по план. През 2008 година ще бъдат похарчени пари за ремонтирането на студентските общежития бл. 35 и бл. 3. Средства в размер на 1,5 млн. лв. са предвидени за обновление на учебната аудитория в сградата на РИОКОЗ-Варна, както и за цялостна реконструкция на физкултурния салон и надстройката над него, в която ще се помещават част от новите аудитории за студентите.

“Качествено образование” е четвъртият и последен приоритет за новия ректор на МУ-Варна прф. д-р Анелия Клисарова. Активно внимание ще бъде обърнато към преподавателските състави на отделните катедри. Всеки един от тях през две години ще получават оценка за дейността си. Точкова система ще следи колко служители от преподавателското тяло са ходили на конференции, симпозиуми, имат научни публикации, статии и издадени книги. Така с новата система на качествено образование ще се гарантира развитието на хората, които четат лекции и водят упражнения, допълни още Клисарова.