Сред последните коли, маркирани с жълт стикер, е този Голф, паркиран на кръстовището на улиците Граф Игнатиев и Цар Иван Шишман
Сред последните коли, маркирани с жълт стикер, е този Голф, паркиран на кръстовището на улиците Граф Игнатиев и Цар Иван Шишман / Дарик Варна
„Опел”, „Рено” и „Фолксваген” са най-често срещните марки автомобили, които получават предупреждение за преместване с паяк. Това показва справка в обявленията, качени в сайта на Община Варна. 

Акцията по разчистване на трошки от улици, паркинги и градинки в морската столица започна през ноември. За 3 месеца са разлепени 214 жълти стикери, които предупреждават собствените на маркираните коли да ги преместят сами. 

Продължава разчистването на излезли от употреба автомобили

Най-често сПециалната жълта лепенка е поставяна на „Опел” (32 коли), следвана от „Рено” (25) и „Фолксваген” (24). Маркирани са по 17 коли с марката „Форд” и „Пежо”. Стикери са поставени на 13 „Фиат”-а и 10 „Мерцедес”-а. 

С предупреждение за преместване са се сдобили по 6 коли от марките „Хонда”, „Сеат” и „Ауди”, 5 са маркираните автомобили „Волво”, а 3 – „БМВ”. 

Не липсват и возилата, напомнящи за соца. Жълти стикери се появиха на две коли „ВАЗ”. С по един представител в списъка са „ЗАЗ”, „ЖУК”, „Москвич” и „Вартбург”. Правят впечатление и по-различни возила като  „Каравана ванройс“ и самосвал „Авия“. 

Дарик Варна

76 от изоставените брички с поставен жълт стикер са без регистрационни номера. Сред колите с номера основната част са с варненска регистрация.  С добрички номера са 4 возила, пловдивските са 3, а по 2 са маркираните трошки с разградска, силистренска и шуменска. Стикери са лепнати и на изоставени коли с бургаска, софийска, търговищка, плевенска, великотърновска, монтанска, пазарджишка, хасковска и ямболска регистрация. 

Стикери има разлепени както в центъра на Варна, така и в кварталите. Не са пропуснати и по-отдалечени квартали като Владиславово”, „Виница” и „Галата”. Не са пропуснати Гръцката махала, „Чайка” и „Бриз”.

Жълтият стикер на стъклото предупреждава собственика да премести колата, като даденият срок за реакция е две седмици. Мярката важи за моторни превозни средства, които не са в движение, със стари регистрационни номера или не са преминали технически преглед през последните 2 години. Собствениците им трябва да ги преместят в имоти, които са частна собственост, или да ги предадат за разкомплектоване на лицензирана фирма.

В противен случай, излезлите от употреба коли ще бъдат принудително премествани с техническо средство тип "паяк" на паркинга в Южната промишлена зона (под Аспаруховия мост). Там ще могат да останат в срок до три месеца.

През този период собствениците им ще могат да ги приберат, след като платят за репатриране и отговорно пазене. Ако автомобилите не бъдат потърсени, ще бъдат предавани за разкомплектоване на лицензиран оператор.

Лепенето на стикери дава добър ефект  и голяма част от собствениците на колите с „жълт картон” сами ги преместват, коментира управителят на общинското дружество „Паркинги и синя зона” Младен Иванов. Въпреки това до края на януари бяха вдигнати над 50 маркирани автомобила.

1000 изоставени коли във Варна, разчистват ги до края на годината

По улиците на Варна има над 1000 изоставени превозни средства, като за половината от тях вече са съставени констативни протоколи. Разчистването обаче ще отнеме около година, заради тежката процедура.

Сигнали за излезли от употреба МПС могат да се подават на signali@varna.bg; op_parkingi@abv.bg или на телефон 052/820 921.