Осъдиха мъж за документни престъпления
Осъдиха мъж за документни престъпления / Sofia Photo Agency, архив

Варненският районен съд осъди на пробация 28-годишния Коста Геров за документни престъпления. В продължение на половин година подсъдимият трябва два пъти седмично да изпълнява задължителните пробационни мерки. Той следва за срок от една година да положи и 100 часа безвъзмезден труд в полза на обществото.

През 2007 г. подсъдимият съставил фалшиво, нотариално заверено, пълномощно, за да докаже, че е упълномощено лице от собственикна наследствена акция на стойност 14 200 лв. Пълномощното Геров използвал пред инвестиционен посредник във Варна, за да може да получи сумата от продажба на акцията. Тъй като за изплащането на подобна акция пред инвестиционното дружество  бил необходим и друг документ – нотариално заверен договор за доброволно разпределение на акции между наследниците на починалия титуляр, подсъдимият си го осигурил като нотариалната заверка била направена от кметски наместник в шуменско село.

Коста Геров съзнателно използвал и представил пред инвестиционния посредник фалшив нотариално заверен договор, без от него самия да може да се търси отговорност за съставянето му.

28-годишният Геров е неосъждан до момента. Данните относно други престъпления послучая се разследват от Районна прокуратурта в Нови пазар. Споразумението влиза в сила веднага. 

След изтичане на законоустановените срокове свързани с пробацията Коста Геров е реабилитиран и към 26.04. 2021 г. е със статус на неосъждано лице.