/ Дарик Варна, архив
Наказан с доживотен затвор без право на замяна съди държавата за обезщетение от 25 000 лева, защото хранителните му пратки били третирани от надзирателите във Варненския затвор различно от тези на останалите лишени от свобода. Това става ясно от решение на Варненския районен съд, взето в края на юни.   

Осъдиха мъж за теглене от чужда кредитна карта 

Затворникът изтърпява кумулирана присъда "доживотен затвор без замяна" при специален режим, считано от 30 март 2010 година. Настанен е в зона с повишена сигурност.

В исковата си молба срещу Главна дирекция  „Изпълнение на наказанията“ при Министерство на правосъдието той  твърди, че е дискриминиран спрямо останалите затворници с доживотни присъди както във Варненския, така и в Централния софийски затвор. При проверките на хранителните му пратки продуктите се разопаковали и разрязвали преди да бъдат предадени, при което ставали негодни за консумация и съхранение. 

Наложиха 1000 лева глоба за неплатени данъци от 9000 лева

Конкретен повод за съдебния иск на затворника е случай от 5 април 2014 г. Тогава негова братовчедка му била на свиждане и  му донесла пратка с храна, съдържаща кроасани, кутия сухи пасти, вакуумирани кюфтета, кебапчета, филе и наденици, луканка, шпек салам,.шунка, банани, марули,.репички, домати, краставици.

Всички продукти са били закупени час преди да бъдат донесени, поставени в прозрачни вакуумирани опаковки, с трайност за консумация. Продуктите в пратката били нарязани от надзирателите  и приведени в негодно състояние, а трайните продукти - в нетрайни, се посочва в жалбата на затворника. 

Той претендира за 24999 лева обезщетение за неимуществени вреди, вследствие на претърпяно чувство на унижение, безпомощност, глад, безсилие и  злепоставеност, в сравнение с изтърпяващите същото наказание във Варна и София, и 1 лев обезщетение за имуществени вреди, причинени в резултат на извършените от служителите на затвора дискриминационни действия.

Предадоха на съд румънец, избегнал плащането на данъци в особено големи размери

В отговор на иска от ръковоството на Варненския затвор се отбелязва, че хранителните продукти на всички лишени от свобода там се проверяват по един и същ начин, като затворът не е оборудван със скенер за видео проверка на хранителните продукти, за разлика от Централния софийски затвор.

Всички лишени от свобода и посетители са предупредени, че хранителни продукти, които не могат да се проверят визуално и поради характера на опаковането им, не се допускат и се връщат на близките на лишените от свобода или подлежат на проверка, чрез разрязване, разопаковане, оглеждане и т.н.

Варненският районен съд е отхвърлил исковете на затворника и го е осъдил да заплати 150 лева на ГД „Изпълнение на наказанията“, представляващи разноски за адвокат.

Решението подлежи на обжалване.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК