Цветанка Гетова
Цветанка Гетова / www.defakto.bg
Районната прокурорка на Варна Цветанка Гетова е освободена от ръководния пост заради скандала от пролетта, когато тя и заместничката ѝ Милена Даскалова бяха засечени да пият алкохол в ресторант в работно време. Въпреки че поведението им, уронващо престижа на съдебната власт, е било констатирано на място от висшестоящи прокурори, двете останали в заведението до вечерта, като от обяд поръчвали уиски, бира и ракия, съобщава "Правен свят".

Спипаха варненски прокурори да се черпят в работно време

По случая беше образувано дисциплинарно производство и Прокурорската колегия реши с 8 гласа "за" и един "против" да накаже Гетова, като я освободи от поста административен ръководител на Районната прокуратура във Варна. Висящо дисциплинарно дело по казуса има и срещу Даскалова.

Случаят с пиянския запой е от 13 март т.г., когато Гетова и Даскалова напуснали работните си места в 13,38 ч. и със служебен автомобил отишли в заведение, като повече не се върнали на работа. На мястото отишли и проверяващи прокурори, които видели двете си колежки в заведението, снели обяснения от сервитьорите и изискали касов бон, който до 15,30 часа показал консумация на 6 ракии, две чаши с уиски и 2 бири. След това проверяващите си тръгнали, но Гетова и Даскалова останали до 21,00 ч.

Цацаров ще поиска уволнението на двама варненски прокурори

Срещу обвинителките има дисциплинарни дела и за случай от края на м. г., когато жена подала сигнал в МВР срещу Влади Ковачев, с когото живее, защото я заплашил с убийство. Особеното в казуса е, че Ковачев вече е бил осъждан за убийството на първата му съпруга. След като разбрали за случая, Гетова и Даскалова се намесили в работата на прокурор и на разследващ полицай, като прекъснали разпита на пострадалата. След това обяснили на жената, че с подадената жалба може да вкара мъжа в затвора, а той имал много познати и не бил това начинът да се защити. Жената била разубедена и се отказала от сигнала си. Заради този случай главният прокурор беше поискал уволнението на Гетова.