/ ThinkStock/Getty Images
Пили ракия, уиски и бира в заведение, където прекарали цял следобед и част от вечерта
Главният прокурор Сотир Цацаров внесе предложения до Прокурорската колегия на ВСС за образуване на дисциплинарни производства срещу Цветанка Гетова – административен ръководител и районен прокурор на Районна прокуратура-Варна и Милена Даскалова – заместник районен прокурор на Районна прокуратура Варна за нарушения на Кодекса за етично поведение на българските магистрати, накърняващи сериозно престижа на съдебната власт.
 
Предложенията за дисциплинарки на Цветанка Гетова и Милена Даскалова се основават на резултати от проверка от прокурор от Апелативна прокуратура – Варна и прокурор от Окръжна прокуратура-Варна, информират от държавното обвинение.
 
На 13 март Гетова и Даскалова били на работа. В 13,38 часа същия ден те пристигнали със служебен автомобил на Района прокуратура в заведение в морския град, където си поръчали храна и напитки.
 
След сигнал за това, че прокурори на ръководни позиции употребяват алкохол в работно време извън прокуратурата, в 15 30 ч. на място в заведението извършили лична проверка прокурор от Апелативна прокуратура във Варна и прокурор от Окръжна прокуратура. Те установили, че Гетова и Даскалова се намират в заведението и употребяват алкохол. Снети са обяснения от сервитьорите в ресторанта и е изискан касов бон за консумираните от Гетова и Даскалова храни и напитки. В хода на проверката било установено, че до 15.30 часа прокурорите Гетова и Даскалова са поръчали и консумирали 5 поръчки ракия „Бургас 63“, 1 ракия „Бургаска мускатова“, 2 поръчки уиски „Джак Даниелс“. Поръчали и консумирали са още две бири и една минерална вода.
 
Гетова и Даскалова не се завърнали на работните си места в Районна прокуратура, а останали в заведението до около 21.00 часа.
 
Освен, че административните ръководители на Районна прокуратура - Варна са нарушили правилника за вътрешния трудов ред, като напуснали работното си място за времето от 13.38 ч. до 17.00 ч. на 13.03.2017 г., употребявайки алкохол в работно време и на публично място, Гетова и Даскалова грубо са нарушили утвърдените в обществото разбирания за благоприличие, висок морал и почтеност.
 
Въпреки че поведението им е установено от прокурори от Апелативна  прокуратура- Варна и Окръжна прокуратура - Варна, Гетова и Даскалова си поръчали допълнително по една бира и продължили пребиваването си в ресторанта.
 
Разглеждането на предложенията на главния прокурор е насрочено от Прокурорската колегия на ВСС за 19 април.
 
Цацаров ще поиска уволнението на двама варненски прокурори

Главният прокурор за втори път предлага образуване на дисциплинарни производства срещу Цветанка Гетова и Милена Даскалова. На 29 март. Цацаров поиска такива за двете прокурорки за недопустима намеса в работата на прокурор и разследващ полицай при провеждане на следствени действия по досъдебно производство за закана с убийство.