Оставиха в ареста добрички зет, издирван от Турция за убийство
Оставиха в ареста добрички зет, издирван от Турция за убийство / Sofia Photo Agency, архив

Варненският апелативен съд потвърди временното задържане за срок от 40 дни на турския гражданин Гюлтекин Сюджю. 43-годишният мъж беше издирван от Интерпол, за да изтърпи присъда за убийство, извършено преди 18 години.

По искане на турската страна Окръжният съд в Добрич преди няколко дни задържа мъжа, който от 11 години е добрички зет и живее в България със семейството си. Властите в Турция изрично са декларирали намерението си до 40 дни да направят официално искане за екстрадицията му.

През 2008 г. Сюджю е бил осъден на 11 години затвор за убийството на свой съгражданин, извършено през 1994 г. в съучастие с други двама души. Тримата отвлекли с автомобил жертвата си, а по-късно единият от тях застрелял мъжа с два куршума в главата. Гюлтекин Сюджю не бил екзекуторът, но участието му престъплението било безспорно установено от разследващите власти.

Турчинът не се ползва с имунитет в България, а престъплението, за което е осъден, не е политическо.

И Апелативният съд стигна до извода, че престъплението, за което е осъден Сюджю, е тежко, а наказанието е повече от 10 години. Този факт обосновава и реалната опасност Гюлтекин Сюджю да се укрие, за да избегне изтърпяването на присъдата в Турция.  Също така твърденията, че мъжът има здравословни проблеми, не бяха потвърдени с доказателства.

Днешното определение на съда не подлежи на обжалване.