Орлин Горанов казва „Hello Broadway!” във Варна
Орлин Горанов казва „Hello Broadway!” във Варна / снимка: Булфото

Спектакълът „Hello Broadway!” ще бъде черешката на тортата на тазгодишното издание на Европейския музикален фестивал във Варна. Концертът с творби от най-обичаните американски мюзикъли ще се състои на 4 май на Основна сцена на Театрално-музикалния продуцентски център. В програмата от цикъла "Музиката на Америка гостува на Европейския музикален фестивал" ще чуем откъси от великите заглавия на ХХ век "Моята прекрасна лейди", "Уестсайдска история", "Здравей, Доли!" и "Кабаре".

Орлин Горанов
– единственият български певец, който се изявява еднакво блестящо, както на оперната, така и на поп сцената, ще изпълни вечно зелените композиции: песен от филма "Пея под дъжда" (Singing in the rain) и "Мария" от класическия мюзикъл "Уестсайдска история". На сцената ще излязат и оперните прими Даниела Димова - сопрано и Олга Михайлова-Динова - мецосопрано, които ще се представят със солови произведения и в дуети с Орлин Горанов. Маестро Юли Дамянов ще дирижира Симфоничния оркестър и хора на Държавна опера Варна.

Посвещението си концертът взема от Бродуей авеню, едно от най-старите в Ню Йорк, създадено от първите холандски заселници. В края на XIX век там започва развитието на нов вид музикален театър, който ще има съществена роля в американската музикална история. Днес Бродуей е голям театрален квартал с около 40 големи театри, в които годишно се играят над 1500 постановки и в този смисъл името Бродуей символизира американския театрален живот и жанра мюзикъл.

Историята на мюзикъла започва през 1866 г. с постановката "The Black Crook", в която се преплитат музика, мелодрама и балет. Жанрът бързо става популярен. През 20-те и 30-те години на миналия век големите американски композитори Джеръм Кърн, Джордж Гершуин и Коул Портър създават класическия облик на мюзикъла. Много от песните в техните спектакли се превръщат в класика. Сред следващото покление от автори на мюзикъли се откроява прочутото дуо Ричард Роджърс - Оскар Хамърстейн Втори, с известните творби "Оклахома!", "Кралят и аз" и "Звукът на музиката". След Втората световна война мюзикълът става по-сериозно изкуство, като през 50-те и 60-те години в него се появяват социално ориентирани сюжети и музика, повлияна от рока. В края на XX век английският композитор Ендрю Лойд Уебър развива жанра с модерни сюжети и ярка мелодичност.

Билетите за Европейския музикален фестивал са на цени от 8 до 25
лв. на касата на Държавна опера Варна, като се предлагат и атрактивни пакети. Резервации и продажба на тел.: 052-665 022; 052 650 666 и на e-mail: tickets@operavarna.bg; www.operavarna.bg. Работно време на касата: oт понеделник до петък 11.00-14.00 ч. и 15.00-19.00 ч.; събота 11.00 - 18.00 ч.