Около 200 медици поискаха оставката на шефа на Здравната каса
Около 200 медици поискаха оставката на шефа на Здравната каса / снимка: Impact press group

Около 200 души дойдоха на протеста на медиците пред сградата на Здравната каса във Варна. Със скандирания "Оставка, оставка" те поискаха управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков да се оттегли от поста, както и да отпаднат лимитите за пациенти в болниците. Някои от медиците заплашиха с неплатен отпуск.

Лекарите и сестрите, дошли от различни лечебни заведения, издигнаха плакати: "Цеков вън", "Цеков - опасност за здравето", "Цеков - убиец на българското здравеопазване", "Не на лимитите за здраве и живот".

Медиците са недоволни от новата методика на Касата за финансиране на медицинските дейности, която определи прогнозен брой пациенти за всяка болница по различните клинични пътеки. Медиците скочиха срещу тези ограничения с аргумента, че така парите, които лечебните заведения ще получат от Касата, ще са с от 20 до 40% по-малко в сравнение с миналата година.

„За януари лимитът за цялата наша болница, която работи по спешност, са 9 перитонита. Сигурно само аз ще оперирам най-малко 4“, разказа д-р Румен Христов от Детска хирургия в болница „Св. Анна“. Според него най-шокиращото е, че става дума за огромен монопол на Здравната каса, срещу когото никой не се бори.

С това поведение и с тези методики на Здравната каса средният сектор на здравеопазването - извънболничната специализирана медицинска помощ, е обречена на гибел, каза пред протестиращите д-р Галина Павлова, управител на "ДКЦ V Варна - Света Екатерина". По думите й лимитите са изчерпани не на 100, а на 110%. „Т.е. ние следващия месец не можем да оказваме никаква качествена медицинска услуга и ще обявим всички да излязат в неплатен отпуск. Няма как да издържаме лечебните заведения, когато няма приходи. Няма как да даваме заплати на хората, които стоят в празните кабинети, а те са празни  не защото лекарите не искат да лекуват, а защото на пациентите не се дават достатъчно направления“, не скри емоциите си д-р Павлова.

От сградата на Здравната каса медиците се отправиха на протестно шествие към сградата на общината.

Във варненската болница „Св. Анна“ например орязването на средствата е с над 20 сто. Пред Дарик шефът на лечебното заведение д-р Веселин Николов вече поясни, че няма как да се прогнозира колко пациенти ще потърсят лечение в една спешна болница, каквато е „Св. Анна“. По думите му ситуацията е аналогична със софийската болница „Пирогов“. Обясненията на Здравната каса за въведените лимити д-р Николов окачестви като „някаква мъглявина от думи" и „безумия, които не правят добро впечатление на нормално мислещите хора".

Срещу лимитите, които Касата налага, се обявиха и от другата варненска болница „Света Марина". От там също алармираха, че Здравната каса планира да източи над 9 млн. лева от тях. Те припомниха, че „Света Марина" е най-голямата лечебно-диагностична структура в Източна България и недофинансирането на нейната дейност би означавало над 10 хиляди здравноосигурени пациенти да бъдат лишени от достъп до медицинска помощ.