Според заключението на експертизата спрямо обвиняемия не може да бъде реализирана наказателна отговорност
След две съдебни заседания Варненският апелативен съд отмени мярката за неотклонение, определена за обвиняемия за убийството на брат и сестра в квартал "Виница", съобщиха от съда.

Той бе задържан под стража през декември миналата година и за един месец бе настанен за психиатрично лечение. Мъжът внесе искане за изменение на мярката, което на 17 март Окръжният съд във Варна отхвърли.

Разкриха подробности за двойното убийство във Варна (ВИДЕО)

Обвиняемият обжалва пред настоящата инстанция. В предходното заседание съставът на Апелативния съд прецени, че е наложително изготвянето на съдебно-психиатрична експертиза, която да изследва здравословното състояние на мъжа към настоящия момент, тъй като то е от изключително значение за произнасянето по това производство.

За целта мъжът бе настанен в специализирана болница. Вещото лице потвърди диагнозата и на предишни експерти - задържаният страда от параноидна шизофрения. Заболяването нарушава способността му да разбира свойството и значението на извършваните следствени действия.

Това го лишава от психична годност да участва в съдебно производство. Според заключението на експертизата спрямо обвиняемия не може да бъде реализирана наказателна отговорност. 

От Апелативния съд припомнят, че на 11 април Районният съд в града е постановил принудително лечение за обвиняемия, като лице, извършило обществено опасно деяние в състояние на невменяемост. Определението на съда е окончателно. 

Припомняме, че двойното убийство е станало на 10 декември 2021 година. Към 00:30 часа бил получен сигнал за роднинска свада, възникнала в къща в кв. "Виница". Незабавно пристигналият екип от криминалисти на Пето РУ е установил телата на 51-годишна жена и нейният 49-годишен брат.

 По случая беше задържан обвиняемия, който е техен родственик. Власите съобщиха, че убийството е битово.
БТА