Общинските дружества на печалба,  но не сме остров на благоденствието
Общинските дружества на печалба, но не сме остров на благоденствието / netinfo

Между 250 и 300 хиляди лева са средствата, които ще бъдат спестени за една година от намаляване на възнагражденията на контрольорите и членовете на надзорни съвети, управителни съвети и съвети на директорите на едноличните търговски дружества с общинско имущество. Това заяви председателят на Общинския съвет Борислав Гуцанов.

Всичките 24 общински дружества са на печалба, разкри още Гуцанов. “В условията на световна финансова криза няма как Варна да бъде остров на благоденствието. Затова трябва да намалим разходите на общинските дружества”, категоричен бе общинският председател. По думите му, спестените средства ще останат в съответните ЕАД-та, като управителните органи на всяко дружества сами ще решават къде да ги насочат.

В Градски транспорт се очакват 20 чисто нови автобуса на метан, първите 10 от които ще са във Варна до 45 дни. В болниците има нужда от закупуване на нова апаратура, посочи още Гуцанов.

По-късно днес Общинският съвет ще гласува предложението на своя председател възнагражденията на контрольорите и членовете на надзорни съвети, управителни съвети и съвети на директорите на едноличните търговски дружества с общинско имущество да бъдат намалени от три на две минимални работни заплати месечно. В същото време от ГЕРБ настояват за намаляване на възнагражденията на една минималана заплата, или 240 лева.

Цената на билета за градски транспорт във Варна да се изчислява по ясна формула, за да не се правят експертизи при всяка промяна в цената на горивата, поиска още Марешки. Аптекарският бос отново припомни предложението си билетът да бъде намален на 80 стотинки, колкото струва возенето и в Пловдив. Готов съм да се включа в дискусия, на която да бъдат изслушани отново фирмите-превозвачи, отговори кметът Кирил Йорданов.