Общинският съвет одобри отпадането на привилегии за прием в забавачниците
Общинският съвет одобри отпадането на привилегии за прием в забавачниците / dariknews.bg, рхив

Общинските съветници одобриха новите правила за прием в детските градини, които включват ограничаване на привилегии. Така децата на здравни работници няма да се ползват с предимство. Размяната на деца от една градина в друга в забавачница ще става целогодишно, а второ дете в семейството ще се ползва с привилегия за прием, само ако първото е в детска градина до трета група включително.

Остават привилегиите, касаещи двама родители, които са студенти редовно обучение. Според новите промени един родител с постоянен адрес във Варна ще има правото да подаде документи за прием в забавачница. Причината е, че тези привилегии  са законово обусловени и не могат да бъдат отменени от общината.

Напред в класирането ще се придвижват и деца със заболяване, което се удостоверява от ТЕЛК при над 50 %. Родителят има възможност да представи документ, ако в семейството има и други деца с над 70 % ТЕЛК.

Съветниците одобриха още улиците в местност Зеленика да получат имена, както и да бъде пусната бърза автобусна линия 209Б през летния сезон, за да улесни пътуващите до комплексите.